Savdijke morajo upoštevati stroga pravila, če se želijo izogniti kaznim. Foto: EPA
Savdijke morajo upoštevati stroga pravila, če se želijo izogniti kaznim. Foto: EPA
Savdski kralj Abdulah
Kralj ima pravico razveljaviti odločitev sodišča. Foto: EPA

19-letno dekle iz Katifa na vzhodu države je lani posililo sedem moških, potem ko so jo našli v vozilu z moškim. Ta ni bil njen sorodnik, kar pomeni kršitev strogih savdskih zakonov. Sodišče jo je oktobra 2006 obsodilo na 90 udarcev z bičem, po njeni pritožbi pa kazen še zvišalo na 200 udarcev in pol leta zapora, ker naj bi dekle prek medijevskušalo vplivati na pravosodni sistem.

Zaradi pogovarjanja z mediji si je disciplinski ukrep zaslužil tudi odvetnik nedolžnega dekleta Abdul Rahman Al Lahem, ki ne sme več sodelovati pri sojenju in mu celo grozi izguba poklica.

Pomilostitev v interesu javnosti
Pravosodni minister je po pomilostitvi dejal, da lahko kralj v primeru "večjega dobrega", kot so javni interesi, spremeni odločitev sodišča. Tudi posiljevalcem so kazen spremenili, namesto od enega do pet let zapora jih čaka do devet let življenja za zaporniškimi zidovi. Za posilstvo je sicer v Savdski Arabiji zagrožena smrtna kazen. Ženske v Savdski Arabiji ne smejo biti v prisotnosti moških, če ti niso bližnji družinski člani. Spremembo razsodbe so ostro obsodili zagovorniki strogega šeriatskega prava.

Mednarodna skupnost s človekoljubnimi organizacijami na čelu je pozvala kralja, naj omili kazen, savdsko pravosodno ministrstvo pa je ves čas očitke zavračalo, češ da gre za tuje vmešavanje, in vztrajalo, da je sodba pravična in da je dekle priznalo, da je imela z moškim, s katerim so jo zasačili in ki je bil prav tako žrtev posilstva, razmerje. Sama je dejala, da se se z njim sestala, da bi dobila fotografije, na katerih je z njim, saj se je predtem poročila, in se je bala škandala. Ali je kralj pomilostil tudi moškega, ni znano.

K. T.