V primeru nove zmage Davida Camerona in torijcev čaka Veliko Britanijo referendum o izstopu iz Evropske unije. Foto: Reuters
V primeru nove zmage Davida Camerona in torijcev čaka Veliko Britanijo referendum o izstopu iz Evropske unije. Foto: Reuters
Ed Miliband, vodja laburistov
Ed Miliband že tedne izvaja medijsko ofenzivo, a otipljive prednosti si laburisti niso izborili, tudi na račun selitve nezadovoljnih volivcev k Ukipu in Zelenim. Foto: Reuters
Parlament v Londonu
Britanski poslanci od danes niso več poslanci, ampak - če se bodo potegovali za nov mandat - le še kandidati. Foto: Reuters

Volilna kampanja v Veliki Britaniji sicer poteka že mesece, a formalna razpustitev parlamenta pomeni uraden začetek boja za volilne glasove. Datum razpustitve in datum parlamentarnih volitev 7. maja, je bil določen že pred časom. Novi parlament se bo na ustanovnem zasedanju načeloma zbral 18. maja, kraljica pa bo, če bo šlo vse po načrtih, 27. maja predstavila program nove vlade.

Cameron že 12. premier kraljice Elizabete
Prvič je kraljica Elizabeta II., ki prestol zaseda že od februarja 1952, parlament razpustila na prošnjo Winstona Churchilla, Cameron pa je že 12. premier, od katerega se poslavlja. Da parlament razpusti monarh na prošnjo predsednika vlade, je na Otoku stara tradicija, ki pa je dandanes le še formalnost in v prvi vrsti predstava za britansko javnost.

Cameron takoj v oster napad na laburiste

V skladu z običaji je dozdajšnji premier David Cameron takoj po obisku pri kraljici že tudi nagovoril rojake s stopnic pred svojo rezidenco na Downing Streetu 10. Poudaril je, da so Britanci pred jasno odločitvijo - ali nadaljevanje "prave poti" in gospodarskega okrevanja z njim na čelu vlade ali pa vlada laburista Eda Milibanda in z njo "gospodarski kaos" z višjimi davki, novim zadolževanjem in izgubljanjem služb. Kot je dejal, se je v iztekajočem mandatu lotil naloge, da obrne državo v pravo smer, in to delo želi dokončati.
Miliband v obrambo članstva v EU-ju
Volivce so ob začetku kampanje v časniku Financial Times nagovorili tudi laburisti. Predstavili so svoj gospodarski program in obenem Cameronovim torijcem očitali, da s svojimi izjavami o morebitnem izstopu države iz Evropske unije ogrožajo delovna mesta in blaginjo Britancev.

Med drugim opozicijski laburisti obljubljajo, da bodo v primeru zmage Britaniji vrnili "vodilno vlogo" v Uniji, da bodo dvignili življenjski standard navadnih Britancev in da bodo preprečili prikrito privatizacijo nacionalnega zdravstvenega sistema.

Na koncu brez jasnega zmagovalca?
Sodeč po anketah, bo boj med torijci in laburisti na majskih volitvah izredno tesen, saj se obojim obeta približno tretjina glasov. Evroskeptični stranki Ukip, zmagovalki lanskih evropskih volitev v Veliki Britaniji, se obeta od 10 do 15 odstotkov, vstop v parlament pa se nasmiha še liberalnim demokratom in Zelenim.