Nazarbajev je prepičan o svoji zmagi. Foto: EPA
Nazarbajev je prepičan o svoji zmagi. Foto: EPA

Odmev ljudskih revolucij v Tuniziji, Egiptu in drugje po arabskem svetu je komaj slišen v tej z nafto bogati srednjeazijski državi, kjer je že več kot 20 let na oblasti 70-letni Nazarbajev. Njegov trenutni mandat se izteče leta 2012, na oblasti pa se je do leta 2020 sprva nameraval utrditi brez volitev in z referendumom. Ustavno sodišče je presodilo, da bi bil referendum neustaven, zato je Nazarbajev to zamisel opustil in sklical predčasne volitve.

Poleg Nazarbajeva se za najvišji položaj v državi potegujejo kandidat Ljudske stranke Džambil Ahmetbekov, predstavnik Stranke domoljubov Gani Kasimov in predsedujoči ekološki zvezi Tabigat Mels Jeleusizov, ki pa nimajo večjih možnosti za zmago.

Nazarbajev želi (vsaj) 90-odstotno podporo
Zadnje predsedniške volitve so potekale decembra 2005, ko je bil Nazarbajev z 91,15 odstotka ob 76,78-odstotni volilni udeležbi izvoljen za tretji mandat. Tudi tokrat si je za cilj postavil več kot 90-odstotno podporo. Volišča se bodo zaprla ob 16. uri po srednjeevropskem času, prvi uradne izide pa pričakujejo v ponedeljek.

Uspešen razvoj temelj Nazarbajeve priljubljenosti
Nazarbajev je zelo priljubljen predvsem zaradi uspešnega gospodarskega razvoja. Ta v 16-milijonskem Kazahstanu cveti, saj ima bogata nahajališča nafte in plina. Kritiki predsedniku očitajo zatiranje drugače mislečih, omejevanje medijske svobode in kršenje človekovih pravic ter korupcijo in nepotizem.