Poraba antidepresivov se je v zadnjih štirih letih na Hrvaškem na letni ravni povprečno povečala za 6,1 odstotka. Foto: Reuters
Poraba antidepresivov se je v zadnjih štirih letih na Hrvaškem na letni ravni povprečno povečala za 6,1 odstotka. Foto: Reuters
Zagreb
Prebivalci Zagreba so po porabi antidepresivov in pomirjeval nekje v sredini. Foto: EPA

Poraba antidepresivov in pomirjeval se je med letoma 2009 in 2012 občutno povečala: poraba antidepresivov se je v tem obdobju na letni ravni povprečno povečala za 6,1 odstotka, pomirjeval pa za 4,8 odstotka. Samo lani so Hrvati za dober milijon škatlic antidepresivov zapravili okoli 89 milijonov kun (11,6 milijona evrov), za sedem milijonov škatlic pomirjeval pa 85 milijonov kun (dobrih 11,1 milijona evrov), poroča Jutarnji.hr.


V Istri manjša poraba
Med hrvaškimi regijami so največ antidepresivov in pomirjeval zaužili prebivalci Požeško-slavonske županije, najmanj pa prebivalce Brodsko-posavske in Istarske županije, pri čemer podatki kažejo, da so v prvi zaužili kar trikrat več pomirjeval kot v drugi. Podatki za Zagreb kažejo, da je antidepresive dnevno jemalo 22 od 1.000 prebivalcev prestolnice, pomirjevala pa 62 od 1.000 prebivalcev.

Po podatkih hrvaške agencije za zdravila (Halmed) je na Hrvaškem poraba antidepresivov v primerjavi z najrazvitejšimi evropskimi državami, pri čemer navajajo Slovenijo, Norveško in Dansko, še vedno občutno nižja.

Po podatkih organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD so največji uporabniki antidepresivov Islandci s 106 dnevnimi odmerki na 1.000 prebivalcev. V Evropi sledita Danska s 85 dnevnimi odmerki in Švedska z 79 odmerki.