Šiitsko sosesko v Damasku so zadele najmanj štiri granate. Foto: Reuters
Šiitsko sosesko v Damasku so zadele najmanj štiri granate. Foto: Reuters

Število žrtev v eksplozijah v Homsu bi lahko bilo še večje. Lokalni varnostni viri namreč poročajo, da je bilo ubitih najmanj 42 ljudi. Proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice poroča o 37 smrtnih žrtvah.

Eksploziji sta odjeknili v pretežno alavitski soseski, ki leži nedaleč od starega mestnega jedra v Homsu in je pod nadzorom vladnih sil.

Homs je v treh letih sirskega konflikta postal eno glavnih prizorišč bojev med vojsko in uporniki.

Alavitski manjšini pripada predsednik Bašar Al Asad, ki je v ponedeljek vložil kandidaturo za junijske volitve, na katerih se bo potegoval za svoj tretji sedemletni mandat.

Asad je s tem preslišal pozive zahodnih velesil in sirske opozicije, ki so zahtevali njegov umik kot del rešitve za končanje konflikta, v katerem je od marca 2011 umrlo okoli 150.000 ljudi.

V napadu z granatami na izobraževalni kompleks v šiitskem delu prestolnice je bilo predtem ubitih 14 ljudi, več kot 80 pa jih je bilo ranjenih.

Vladnim silam je uspelo v zadnjih mesecih upornike pregnati iz številnih njihovih oporišč v okolici Damaska, vendar so se uporniki v preteklih tednih odzvali z raketnimi in minometnimi napadi na središče mesta.

Sirska vlada je odgovornost za napad v Damasku pripisala "teroristom", kot označuje Asadove nasprotnike, med katerimi je večina sunitskih upornikov.