Svet
(6)

Poudarki

  • Septembra v Iraku ubitih prek 246 ljudi
  • V četrtek v Tikritu pobegnili alkaidovci
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 10 glasov Ocenite to novico!
Bombna eksplozija v Bagdadu,. Irak
September je bil najbolj krvav letošnji mesec v Iraku. Foto: Reuters

Dodaj v

Krvava nedelja v Iraku: najmanj 32 mrtvih

Eksplozije v štirih različnih iraških mestih
30. september 2012 ob 15:30
Bagdad - MMC RTV SLO

V nizu eksplozij avtomobilov bomb in streljanju v Iraku je bilo v nedeljo ubitih najmanj 32 ljudi, ranjenih pa več kot 100.

V mestu Tadži severno od Bagdada so eksplodirali štirje avtomobili bombe, pri čemer je umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih pa je 28.

Eksplozija avtomobila bombe je prav tako odjeknila v Bakubi. Pri tem sta bila ubita dva policista, ranjenih pa je bilo še sedem. V bližini tega mesta je odjeknila še druga eksplozija, v kateri je umrl en človek.

V Bagdadu je v strelskem napadu umrl policist. Ko je stanje prišla preverit policijska enota, je eksplodiral avtomobil bomba, ki je zahteval smrtno žrtev. V mestu Kut južno od Bagdada je eksplozija ubila načelnika policije in majorja.

Nasilje povezano z množičnim begom
Z najnovejšim nasiljem je število smrtnih žrtev zaradi napadov v Iraku v septembru naraslo na prek 246, ranjenih pa je bilo več kot 800 ljudi. Nedeljsko nasilje je izbruhnilo, potem ko je v četrtek iz zapora v Tikritu pobegnilo več kot 100 zapornikov, od tega 47 obsojenih članov ene izmed vej teroristične skupine Al Kaida.

Pobegnili so s pomočjo samomorilskega napadalca, ki je pred poslopjem zapora sprožil avtomobil bombo. Zapor so nato napadli oboroženi skrajneži. Med pobegom je bilo ubitih 16 pripadnikov varnostnih sil. Z iraškega notranjega ministrstva so v petek sporočili, da so bili ubiti štirje ubežniki, 23 so jih ujeli, varnostne sile pa nadaljujejo iskanje preostalih.

T. G.
Bombna eksplozija v Kutu, Irak
Bombna eksplozija v Kutu, Irak
Bombna eksplozija v Kutu, Irak
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 30.09.2012 ob 16:38
Kdaj bodo ZDA odgovarjale za zločine, storjene v Iraku in Afganistanu, v Libiji, Srbiji,... to stanje, ki je v Iraku sedaj, je posledica t.i. demokratičnih sprememb, ki so se odvile na podlagi nikoli videnega orožja za množično uničevanje. Brez tega so ZDA na tleh Iraka (in seveda vse njene zaveznice vključno s Slovenijo) navadni okupatorji, agresorji. Iraški uporniki pa borci za svobodo.
Ivo Lola
# 01.10.2012 ob 07:26
"Kolikor jih je pa že sedaj umrlo v Demokratični državi Irak, jih pa tud Sadam ni pokončal v 80-90-ih letih."

Niti 5% tega.
Lluka
# 30.09.2012 ob 21:19
Kolikor jih je pa že sedaj umrlo v Demokratični državi Irak, jih pa tud Sadam ni pokončal v 80-90-ih letih.
Bambola
# 30.09.2012 ob 20:07
Irak je krvava zapuščina še nekaznovanih agresorskih ZDA in zločinca Georga W. Busha Čevljeglavca! Vodilni politiki držav zaveznic, tudi Slovenije, so okupatorjevi sodelavci, krivi za že zdavnaj preseženih več kot milijon življenj nedolžnih civilistov.
Anar Hija
# 30.09.2012 ob 19:00
Zamudnik, nisem odgovor za vse. Sem pa prepričan, da bi o agresiji na Irak moralo zasedati sodišče, ki bi ugotovilo, ali je bil napad zakonit ali pa ne. Na isti podlagi, kot so sodili Miloševiću in ostalim na balkanu v Haagu.
Napad na Srbijo je bil očitno nezakonit, pa so se napadalci rešili z pravniško finto, da do sojenja ne bi prišlo. Zakaj? Ker so napadli brez odobritve varnostnega sveta OZN. In to so nezakonita dejanja in za take reči zločin ne zastara.

George W. Bush je bil vrhovni poveljnik agresorske vojske in je brez odobritve OZN napadel državo in ji pobil na stotisoče državljanov.

Zdaj te pa čisto tako vprašam: se ti mogoče, mogoče čisto malo ne zdi, da bi o tem moralo presojati kakšno sodišče?
zamudnik
# 30.09.2012 ob 16:51
... po drugi strani pa ob vsakem primeru inštitucionaliziranega kršenja človekovih pravic (se še spominjate iraških Kurdov oz. pogromov nad njimi?) pričakujemo, da bo kdo šel tja razmere urejat ...
Ne vem, če je anarhija res odgovor za vse.
Kazalo