Tožilstvo je Hašemija obtožilo, da je odgovoren za kar 150 umorov. Na sojenju so pričali njegovi nekdanji osebni stražarji in povedali, da je prav on ukazal umore. Foto: EPA
Tožilstvo je Hašemija obtožilo, da je odgovoren za kar 150 umorov. Na sojenju so pričali njegovi nekdanji osebni stražarji in povedali, da je prav on ukazal umore. Foto: EPA
Kirkuk
Sunitski uporniki in člani teroristične skupine Al Kaida so letos izvedli več napadov, saj poskušajo znova obuditi politične in sektaške napetosti. Foto: EPA

Hašemi je bil še leto dni nazaj najvišji predstavnik Sunitov v iraških oblasteh, kjer je zasedal mesto podpredsednika države.

Sredi decembra, le dan po odhodu zadnjega ameriškega vojaka iz države, je pravosodni odbor izdal zaporni nalog zaradi domnevnega poveljevanja vodom smrti in vpletenosti v teroristične napade. Iraški premier Nuri Al Maliki, ki prihaja iz vrst šiitov, ga je celo obtožil, da je pripravljal atentat nanj.

Obtoženi Hašemi se je umaknil v avtonomno pokrajino Kurdistan na sever države, glede na podatke na njegovi spletni strani pa naj bi bil zdaj v Dohi v Katarju. Na sojenju, ki se je začelo maja, so na sodišču obravnavali 150 obtožb proti njemu in njegovim osebnim stražarjem. Zaradi odgovornosti za umor odvetnika in generala so ga zdaj obsodili na smrt z obešanjem.

Obsodba bo med številnimi vzbudila bojazen pred ponovitvijo sektaškega nasilja, kot mu je bil Irak priča med letoma 2006 in 2007, ko so državo skoraj vsak dan pretresali napadi in pripeljali celo na rob državljanske vojne.

Kazen bi lahko sunitski skrajneži in pripadniki krajevne veje Al Kaide izrabili za podžiganje nasilja proti šiitom, sicer večinskim prebivalstvom Iraka, ki so na oblast prišli po padcu režima sunitskega diktatorja Sadama Huseina in od takrat se počutijo suniti odrinjeni na rob odločanja.

Niz napadov
Irak je zajel niz eksplozij, v katerih je bilo ubitih najmanj 58 ljudi. Bomba je eksplodirala tudi pred francoskim veleposlaništvom v Bagdadu. Iz Sirije pa so v državo priletele štiri rakete.

Najhujši izmed 16 napadov se je zgodil 50 kilometrov od prestolnice Bagdad v Dujailu, kjer se je pred vojaško bazo razstrelil samomorilski napadalec in ubil 11 ljudi, sedem je ranjenih.

Okoli 300 kilometrov južno od iraške prestolnice v mestu Nassiriya je pred francoskim veleposlaništvom eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer sta umrli dve osebi. V samem mestu se je zgodil še en podoben napad, dve osebi sta umrli, tri so bile ranjene.

Tarča napada v Iraku znova francosko veleposlaništvo
To sicer ni bil prvi napad na francoske diplomate v Iraku. Dva napada na konvoj francoske ambasade sta se zgodila že junija lani, ko je bilo ranjenih osem ljudi. Francija je v Iraku tarča napadov predvsem zato, ker ima v državi še vedno navzoče svoje vojake, prav tako pa so v Franciji ženskam prepovedali nošenje burk in nikabov, kar je zanetilo val neodobravanja v muslimanskem svetu.

O napadih in smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Samare, Basre, Tuz Kurmatuja in Kirkuka - v slednjem je prav tako eksplodiral avtomobil bomba. Ubitih je bilo osem ljudi, ki so čakali v vrsti za oddajo prijave na delovno mesto paznika v naftnem podjetju North Oil Company.

Ponovna obuditev sektaštva
Iraška vlada, ki jo devet mesecev po odhodu ameriške vojske vse bolj ogroža ravnotežje med tremi vodilnimi skupnostmi arabskih šiitov, sunitov in Kurdov, bije bitko tudi z islamskimi skrajnimi skupinami in Al Kaido.

Sunitski uporniki in člani teroristične skupine Al Kaida so letos izvedli več napadov v Iraku, saj poskušajo znova obuditi politične in sektaške napetosti, ki so državo med letoma 2006 in 2007 privedle skorajda v državljansko vojno.

Krilo lokalne iraške skupine Al Kaida, ki spada pod organizacijo Islamska država Irak (Islamic State of Iraq), je v preteklosti prevzela odgovornost za številne napade v šiitskih soseskah. Proti vladi bijejo bitko tudi nekateri člani stranke ubitega voditelja Sadama Huseina Baas, pat tudi člani sunitskih islamističnih skupin. Kljub temu pa za nedeljske smrtonosne napade odgovornosti ni prevzel še nihče.

Iz Sirije v Irak izstrelili štiri rakete
Zaradi omenjenih napetosti v sami iraški vladi in vse večjih pritiskov skrajnih skupin se številni bojijo, da bi v državi lahko znova vzniknilo nasilje, še posebej zdaj, ko poskuša Irak brzdati nasilje, ki prihaja iz sosednje Sirije.

Kot je sporočilo iraško notranje ministrstvo, so v iraškem mestu Al Qaim odjeknile štiri rakete, zaradi katerih je umrla tudi štiriletna deklica, izstrelili pa so jih iz sosednje Sirije - Al Qaim je mesto, v katerega so prebegnili številni begunci iz Sirije.

V izjavi za javnost so na notranjem ministrstvu še sporočili, da bodo morali, čeprav so v primeru Sirije do zdaj ostali nevtralni, ob še enem podobnem dogodku reagirati. V preteklosti so se namreč že zgodili manjši incidenti, ki so jih v Iraku povzročile sunitske uporniške skupine iz Sirije.