Raimonds Vejonis je postal deveti predsednik Latvije, peti po vnovični vzpostavitvi samostojnosti leta 1991. 48-letni voditelj Zelenih je bil zadnje leto in pol minister za obrambo, predtem pa je bil med letoma 2002 in  2011 minister za okolje. Foto: Reuters
Raimonds Vejonis je postal deveti predsednik Latvije, peti po vnovični vzpostavitvi samostojnosti leta 1991. 48-letni voditelj Zelenih je bil zadnje leto in pol minister za obrambo, predtem pa je bil med letoma 2002 in 2011 minister za okolje. Foto: Reuters

48-letni Vejonis je bil izvoljen šele v petem krogu glasovanja, potem ko nihče izmed skupno štirih kandidatov ni dobil absolutne večine glasov v 100-članskem parlamentu. Vejonisa je na tajnem glasovanju v petem krogu podprlo 55 od skupno 98 poslancev.

Po izvolitvi je v govoru v parlamentu napovedal, da si bo prizadeval za krepitev nacionalne varnosti, razvoj Latvije in blaginjo Latvijcev. Vejonis, kandidat Zelenih, je sicer veljal za kandidata z največ možnostmi za predsedniški stolček, a njegova izvolitev je bila vse prej kot zagotovljena.

Latvijci si želijo neposrednih volitev
Sedanji predsednik Berzinš, ki je na položaju od leta 2011, se je kandidaturi za nov štiriletni mandat odpovedal. Mandat se mu izteče 7. julija. V Latviji je predsednik države vrhovni poveljnik vojske, imenuje predsednika vlade in ima pravico parlamentu predlagati zakonodajo.

Predsednika države v Latviji voli parlament, a obstaja več pobud za neposredne predsedniške volitve. Kot kažejo izsledki danes objavljene javnomnenjske raziskave inštituta SKDS, je neposrednim volitvam predsednika naklonjenih 70 odstotkov Latvijcev.