Zaradi konflikta v Ukrajini si bosta morali EU in Rusija pogledati v oči, je še dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Zaradi konflikta v Ukrajini si bosta morali EU in Rusija pogledati v oči, je še dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Zahodni voditelji so javno priznali, da želijo s sankcijami škodovati ruskemu gospodarstvu in zanetiti javne proteste. Zahod ne želi spremeniti ruske politike. Spremeniti želi režim. Temu nihče ne oporeka," je dejal Lavrov.

Zaradi konflikta v Ukrajini si bosta morali EU in Rusija pogledati v oči, je še dejal ruski zunanji minister in dodal, da Moskva ne bo tista, ki bo pretrgala vezi z Evropo, da pa se tudi Rusija ne bo mogla preprosto vrniti v obdobje pred krizo.

"EU je naš največji partner. Nihče se ne bo ustrelil v nogo in zavrnil sodelovanja z Evropo, a vsem je jasno, da poslovanje ne bo takšno, kot je bilo. Načina poslovanja, v katerem je bilo rečeno, da mora Rusija narediti to in ono, ne potrebujemo več, želimo sodelovati kot enakopravni partnerji."

ZDA z novo grožnjo Rusiji
ZDA in EU so v odgovor na rusko ravnanje v ukrajinski krizi proti Moskvi uvedle najstrožje sankcije od konca hladne vojne, zadevajo pa energetski, finančni in obrambni sektor in so že privedle do naraščanja inflacije in padca rublja. Sankcije proti Rusiji so drugačne od tistih, ki so jih uvedli recimo proti Iranu in Severni Koreji, saj so sankcije občutile le državne eliti, ne pa celotna družba.

Zavrnil je petkovo opozorilo ameriškega podpredsednika Joeja Bidna, ki je Moskvo opozoril, da se bo spopadala z večjo izolacijo, če ne bo izpolnila svojih obvez iz dogovora iz Minska o Ukrajini. Dejal je, da z večino držav nadaljujejo dialog in da ni mogoče govoriti o izolaciji. Rusija je v odgovor na sankcije Zahoda uvedla embargo na uvoz večine hrane iz EU in ZDA.

Ob tem je še poudaril, da nekateri napačno razumejo rusko nasprotovanje ZDA kot protiamerikanizem, "kar ni res. Ne želimo biti protiameriški ali snovati protiameriško koalicijo. Gre za naravno željo več držav, da ohranijo svoje ključne interese in da to naredijo na način, kakršen se zdi njim pravi, ne na način, ki jim ga narekujejo zunanje strani," je dejal.