Lavrov ni za pogovore med Moskvo in Kijevom. Podpira pa pogovore v širši t. i. kontaktni skupini. Foto: EPA
Lavrov ni za pogovore med Moskvo in Kijevom. Podpira pa pogovore v širši t. i. kontaktni skupini. Foto: EPA
Separatisti na vzhodu države so "ruski teroristi", pravi ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk. Foto: EPA

Lavrov je tako dejal, da bi ukrajinsko krizo rešili samo neposredni pogovori vlade v Kijevu in separatistov na vzhodu Ukrajine, ne pa pogovori z Rusijo, ZDA in EU-jem. Jacenjuk je neposredna pogajanja z "ruskimi teroristi" zavrnil.

Ukrajinski premier je Moskvo še pozval, naj neha "igrati igrice, katerih cilj je legalizacija statusa separatistov," in naj spoštuje dogovor o premirju, ki so ga sklenili septembra v Minsku.

Na drugi strani pa se je Lavrov zavzel za nadaljevanje pogovorov t. i. kontaktne skupine, v kateri so predstavniki vlade v Kijevu in separatistov na vzhodu države, Rusija in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Zavračanje pogovorov v tem okviru je kriminalno, je dejal Lavrov.

Kijev za neposredne pogovore z Rusijo
Vlada v Kijevu ima drugačne namene kot uradna Moskva. Predlagala je namreč neposredne pogovore z Rusijo ob sodelovanju ZDA in Evropske unije v t. i. ženevskem okviru. Lavrov pa je ocenil, da so takšni pogovori "preživeti".

Ruski zunanji minister je ukrajinsko vlado ob tem še obtožil, da se pravzaprav pripravlja na novo ofenzivo na vzhodu Ukrajine. Dokaz za to naj bi bil tudi ukaz ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, da se ustavita delovanje in financiranje vseh javnih ustanov na območjih, ki so pod nadzorom separatistov, od državnih uradov do šol in bolnišnic.

Kot poroča BBC, se je ustavilo izplačevanje pokojnin in prispevkov ljudem na tem območju. Predsedniški ukaz zahteva od vseh državnih podjetij, da v tednu dni nehajo delovati v pokrajinah Doneck in Lugansk, ki sta pod nadzorom upornikov.

Doneck brez vode
Medtem iz mesta Doneck poročajo o pomanjkanju vode. Kot je dejal župan Oleksander Lukjančenko, so ljudje ostali brez vode, potem ko je bila v obstreljevanju zadeta čistilna naprava. Nekaj vode imajo tako samo v središču mesta, popravila pa naj bi bila izvedena še danes, je po poročanju BBC-ja dejal župan.