Številni opazovalci zadnjih pogostih srečanj Lavrov - Kerry so prepričani, da želita obe strani popraviti močno napete odnose, pri čemer pomembno vlogo igra tudi iztekanje drugega mandata Baracka Obame. Foto: Reuters
Številni opazovalci zadnjih pogostih srečanj Lavrov - Kerry so prepričani, da želita obe strani popraviti močno napete odnose, pri čemer pomembno vlogo igra tudi iztekanje drugega mandata Baracka Obame. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov je že dolgo zunanjepolitični glas Rusije: med letoma 1994 in 2004 je bil veleposlanik v Združenih narodih, zadnjih 11 let pa je zunanji minister. Foto: Reuters

Dolgoletni ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ponedeljek razkril, da prihajajo iz ZDA številna znamenja v želji za izboljšanje odnosov med velesilama. "Če bi dobili predloge, da začnemo, čeprav postopoma, obnavljati komunikacijske kanale, varnostne mehanizme, dialog in sodelovanje, vse, kar so zamrznili naši ameriški partnerji, sem prepričan, da bi v to privolili," je dejal Lavrov.

Odnosi na najnižji točki po letu 1991
Ruski zunanji minister je govoril na mladinskem srečanju v Moskvi, kjer so bili navzoči mladi z vseh koncev sveta in so se pogovarjali o vlogi Rusije v svetu. "Že zdaj od Američanov prejemamo znamenja za izboljšanje odnosov, a so za zdaj še zelo nejasna," je Lavrov potrdil, da potekajo prvi koraki k izboljšanju odnosov, ki so zaradi krize in vojne v Ukrajini na najnižji točki po letu 1991.

Vse od dogodkov v Ukrajini, protestih in pobegu predsednika, so se odnosi močno poslabšali. Aprila lani je izbruhnila vojna na jugovzhodu Ukrajine, pri čemer je do zdaj umrlo 6.500 ljudi, več kot milijon jih je pobegnilo z domov, velesili pa sta se znašli na nasprotnih bregovih z izredno ostrimi obtožbami.

Veliko srečanj, a ne o Ukrajini
V preteklih tednih se je Sergej Lavrov sicer večkrat sešel z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, pri čemer so se pogovori večinoma vrteli okoli dogajanja na Bližnjem vzhodu in Iranu. Posledično naj bi se na mednarodnem parketu znova začel mirovni proces za Sirijo, sočasno sta velesili iskali skupno osnovo za enoten boj proti Islamski državi, predtem je Moskva veliko prispevala k dosegu dogovora z Iranom glede razrešitve vprašanja iranskega jedrskega programa.

Že prejšnji teden je Lavrov dejal, da bi ruski predsednik Vladimir Putin "konstruktivno razmislil" o kakršnem koli srečanju z ameriškim predsednikom Barackom Obamo med septembrskim Putinovim obiskom Združenih narodov. V New Yorku se bo Putin udeležil rednega letnega zasedanja generalne skupščine ZN-a.