Marine Le Pen je vodenje Nacionalne fronte od svojega očeta prevzela januarja letos. Foto: EPA
Marine Le Pen je vodenje Nacionalne fronte od svojega očeta prevzela januarja letos. Foto: EPA

Hčerka dolgoletnega predsednika Nacionalne fronte Jeana-Marie Le Pena bi po rezultatih spletne raziskave inštituta Harris Interactive za časopis Le Parisien prejela 23 odstotkov glasov, medtem ko bi se morala zdajšnji predsednik Nicolas Sarkozy in vodja opozicijskih socialistov Martine Aubry zadovoljiti s skupnim drugim mestom in 21 odstotki glasov.

Čeprav je prednost Le Penove minimalna, pa vseeno pomeni opozorilo za Sarkozyja, ki s strogim nadzorom nad priseljevanjem in polemikami o nacionalni identiteti sledi politiki skrajno desne Nacionalne fronte.

Predsedniške volitve bodo v Franciji prihodnje leto in Sarkozy je že dal vedeti, da se bo potegoval za svoj drugi mandat, a je napovedal, da bo odločitev o kandidaturi sprejel jeseni.

Nezanesljivost spletnih anket
Nekateri analitiki dvomijo o točnosti javnomnenjskih anket prek spleta, ki so veliko manj zanesljive kot telefonsko izvedene ankete. Omenjena anketa je tudi predvidela, da bo Aubry izbrana za predsedniško kandidatko socialistov, čeprav se v stranki še niso odločili o tem, poroča BBC. Za kandidatko socialistov se bo potegovala tudi Segolene Royal, ki jo je v drugem krogu volitev 2007 prepričljivo premagal Sarkozy.

Za presenečenje je na volitvah leta 2002 poskrbel oče Le Pen, ki se je presenetljivo uvrstil v drugi krog, kjer pa ga je prepričljivo premagal Jacques Chirac.