Lenin naj usmrtitve carjeve družine ne bi ukazal, je pa uradno odobril poboj, zato je odgovoren, meni Solovjov. Foto:
Lenin naj usmrtitve carjeve družine ne bi ukazal, je pa uradno odobril poboj, zato je odgovoren, meni Solovjov. Foto:
Romanovi
Preiskavo o smrti carja Nikolaja II. in njegove družine so sprožili carjevi še živeči sorodniki, ki želijo dokazati, da so bili Romanovi žrtev politične represije in da so bili usmrčeni na ukaz države, ne pa žrtev samovoljnih lokalnih boljševikov. Foto: EPA

Zgodovinarji in arhivarji niso našli nobenega dokumenta, ki bi dokazoval, da je poboj Romanovih leta 1918 med oktobrsko revolucijo ukazal vodja boljševikov Vladimir Iljič Lenin ali njihov regionalni vodja Jakov Sverdlov.

"S polnim prepričanjem lahko rečem, da danes ni nobenega zanesljivega dokumenta, ki bi to dokazal," je dejal vodja posebne preiskovalne skupine Vladimir Solovjov. Kljub temu je prepričan, da sta Lenin in Sverdlov odgovorna za smrt carja in njegove družine, saj sta pozneje dejanje podprla, storilcev nista kaznovala. "Ko sta slišala, da je bila cela družina ustreljena, sta uradno odobrila poboj. Nihče izmed organizatorjev ali udeležencev ni bil kaznovan," je dejal Solovjov, potem ko je Rusija 14. januarja končala kriminalno preiskavo.

Poziv Solovjova: Pokopljite carjeva otroka
Solovjov je hkrati pozval k pokopu carjevih otrok, velike vojvodinje Marije in carjeviča Alekseja, katerih trupla niso pokopana, ker Ruska pravoslavna cerkev oporeka njuni identifikaciji. Solovjov je Cerkev in vlado obtožil zanemarjanja njunih posmrtnih ostankov in opozoril, da jih bodo morali morda uničiti. Cerkev je vse pobite člane carjeve ožje družine razglasila za svetnike, a noče priznati ostankov Marije in Alekseja, katerih trupla so ločili od trupel preostale družine in so ju identificirali z DNK-analizo leta 2008.

Rusko vrhovno sodišče je oktobra 2008 priznalo, da so bili zadnji ruski car in njegova družina žrtev politične represije in da bi jih morali rehabilitirati. Tožilstvo se je nato odločilo, da ne bo kazensko preganjalo storilcev, ker je od tedaj preteklo že preveč časa in so vsi morebitni osumljenci mrtvi. Na zahtevo velike vojvodinje Marije Vladimirovne, sporne naslednice carske krone, je sodišče v Moskvi preiskavo obnovilo.

Družino usmrtili v kleti hiše
Car Nikolaj II. je abdiciral po februarski revoluciji in uporu vojakov leta 1917. Njega, njegovo v Nemčiji rojeno ženo Aleksandro in njune otroke so nato zaprli v Tobolsku na Uralu. Vmes so oblast v Moskvi z oktobrsko revolucijo prevzeli boljševiki, ki so v noči s 16. na 17. julij 1918 v kleti hiše usmrtili carja, njegovo ženo, carjeviča Alekseja, hčerke Anastazijo, Tatjano, Olgo in Marijo ter njihovega zdravnika in štiri služabnike.

Novica o usmrtitvi carja je bila v nacionalnih časnikih objavljena dva dni pozneje. Kot so pojasnili, so ga usmrtili na ukaz predsedstva regionalnega sovjeta Urala zaradi približevanja protirevolucionarjev, ki bi Romanove lahko osvobodili. Zgodovinarji so nato trdili, da je usmrtitev carja ukazal Lenin. Posmrtne ostanke carja in njegove družine so našli leta 1998 pod neko cesto v bližini Jekaterinburga.