Uporniki so prejšni teden proslavljali smrt Gadafija, ki je Libijo vodil 42 let. Foto: EPA
Uporniki so prejšni teden proslavljali smrt Gadafija, ki je Libijo vodil 42 let. Foto: EPA
Libija
Libijci so v nedeljo proslavljali osvoboditev naroda, zdaj jih čaka težka naloga obnove države. Foto: EPA

Podpredsednik Nacionalnega prehodnega sveta (NTC) Abdel Hafiz Goga je povedal, da so že sprožili preiskavo o okoliščinah Gadafijeve smrti in izdali etični kodeks o ravnanju z vojnimi ujetniki, poroča arabska televizija Al Arabija.

"Prepričan sem, da gre za dejanje posameznika in ne dejanje revolucionarjev ali narodne vojske," je povedal glede smrti Gadafija, ki je umrl kmalu po tem, ko so ga prejšnji teden prijeli v njegovem rodnem mestu Sirta.

"Kdor koli je odgovoren za uboj Gadafija, mu bomo sodili in omogočili pošteno sojenje," je zagotovil Goga.

Varnostni svet ZN-a je soglasno sprejel resolucijo, s katero se bodo v ponedeljek končale mednarodne vojaške operacije v Libiji, čeprav so začasne libijske oblasti pozvale zvezo Nato, da podaljša vojaško posredovanje.

Sredi marca je VS sprejel resolucijo (z desetimi glasovi za in petimi vzdržanimi), s katero so nad Libijo vzpostavili območje prepovedi poletov in dovolili uporabo vseh potrebnih sredstev za zaščito civilistov v Libiji, s tem pa podelil mandat zvezi Nato, katere letala so prvič nad Libijo poletela 19. marca.

Nato razmišlja o novih oblikah pomoči
Pred glasovanjem v VS-ju ZN-a je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin dejal, da bi bilo morebitno podaljšanje mandata po 31. oktobru "nerealistično". Podaljšanju je nasprotovala tudi Južnoafriška republika, predstavnik te države pri ZN-u Baso Sangqui pa je dejal, da si želi, da bi se operacija končala že "včeraj".

Rusija, Kitajska, Indija, Brazilija in Južnoafriška republika so obtožile zvezo Nato, da je s svojimi napadi presegla mandat VS. Nato je te očitke zavrnil, saj jim resolucija VS ZN omogoča uporabo "vseh potrebnih sredstev" za zaščito civilistov.

VS ZN-a je izrazil tudi zaskrbljenost nad maščevalnimi dejanji, aretacijami in zunajsodnimi uboji v Libiji. Smrt Gadafija tu ni bila izrecno omenjena.

Resolucija je umaknila sankcije proti libijskim finančnim institucijam ter deloma omilila embargo na uvoz orožja v Libijo, da bi si lahko libijski nacionalni prehodni svet zagotovil orožje in opremo za zagotavljanje miru v državi. V celoti pa resolucija ohranja sankcije proti Gadafijevim sodelavcem ter posameznim članom Gadafijeve družine.

Iz Nata so sporočili, da že razmišljajo o novih oblikah pomoči libijskemu nacionalnemu prehodnemu svetu, ki je izrazil željo, da bi se Natova operacija v Libiji nadaljevala vsaj do konca leta.