Libijski uporniki na zahodu države orožje dobivajo iz Tunizije. Foto: EPA
Libijski uporniki na zahodu države orožje dobivajo iz Tunizije. Foto: EPA

BBC poroča, da je eden izmed tihotapcev, ki ni želel biti imenovan, povedal, da orožje v Libijo iz Tunizije tihotapijo nekateri posamezniki, v manjših, a zelo pogostih pošiljkah. Ker so na meji s Tunizijo razporejene tudi Gadafijeve sile, tam pogosto izbruhnejo spopadi med uporniki in vladnimi silami.

Tunizijska vlada si ne upa na glas podpreti libijskih upornikov, carinikom pa je ukazala, da morajo natančno pregledati vsak avtomobil, ki potuje v Libijo. Kljub temu libijska diaspora financira nakup orožja za upornike, ki ga nato pošiljajo v Libijo, pri tem pa jih pomagajo tudi številni Tunizijci, ki sočustvujejo z libijskimi uporniki in podpirajo zamenjavo oblasti v sosednji državi.

Uporniki prosijo Nato za več orožja
Poveljnik upornikov na zahodu Libije Ahbil Dodi je ob tem BBC-ju povedal, da njihovi možje vodijo seznam vseh borcev in serijskih številk njihovega orožja, da bi jih lahko po koncu spopadov zbrali in se jih znebili. Ob tem je dejal, da so zvezo Nato pozvali, naj jim preko Tunizije uradno pošljejo več in bolj močno orožje.

Dodi je ob tem dodal, da pomanjkanje orožja v gorovju Nafusa na zahodu države, kjer potekajo neprekinjeni spopadi s silami voditelja Moamerja Gadafija, podaljšuje vojno.

Spopadi za Zavijo se nadaljujejo
V Libiji se nadaljujejo siloviti spopadi za pristanišče Zavija, ki so ga morali uporniki marca prepustiti Gadafijevim silam. Uporniki so zajeli približno 20 Gadafijevih vojakov, Gadafijeve sile pa so zaprle strateško pomembno cesto, ki vodi proti tunizijski meji, da bi preprečile val beguncev iz Zavije. V spopadih je v nedeljo umrlo najmanj 13 ljudi.

Upornikom je uspelo predreti tudi območje med Džafranom in Sintanom, približno 110 kilometrov jugozahodno od Tripolisa, ki je v rokah Gadafijevih sil. Al Džazira je ob tem poročala, da napredek upornikov ovira to, da so Gadafijevi vojaki oboroženi s težkim orožjem, oni pa ne.