V libijski prestolnici je bilo mogoče ponoči slišati od 12 do 20 močnih eksplozij. Foto: EPA
V libijski prestolnici je bilo mogoče ponoči slišati od 12 do 20 močnih eksplozij. Foto: EPA

Okrepitev napadov je v ponedeljek napovedala Francija, ki je sporočila, da bodo v napadih sodelovali tudi helikopterji, enako pa je obljubila tudi Velika Britanija. Uporaba helikopterjev naj bi okrepila pritisk na libijskega voditelja Moamerja Gadafija, saj lahko ti bolj natančno zadenejo tarče na tleh.

Po poročanju tujih medijev naj bi bilo v zgodnjih jutranjih urah v Tripolisu slišati od 12 do 20 močnih eksplozij, nekatere bombe naj bi padle tudi na rezidenco libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Tokratni napad Nata je bil najmočnejši od začetka operacije, trajal pa naj bi 20 minut.

BBC-jev dopisnik iz Tripolisa je povedal, da je hotel, kjer prebivajo tuji novinarji, ob eksplozijah večkrat streslo, v zraku je bilo mogoče slišati Natova letala, na ulicah so slišali reševalna vozila, iz Gadafijeve rezidence Bab Al Azizija pa naj bi se vili oblaki dima.

"Nadaljevali bomo napade na tiste, ki izvajajo nasilje"
Nato je ob napadu izdal sporočilo za javnost, kjer so zapisali, da so napadli "prostor za shranjevanje orožja in vozil, ki ga uporabljajo sile polkovnika Gadafija". Zapisali so še, da so se za napad odločili, ker se v objektu oborožujejo vladne sile, ki nato napadajo civiliste. "Gadafijeve sile so še vedno grožnja civilistom, zato bomo nadaljevali napade na tiste, ki nasilje izvajajo," je povedal generalpolkovnik Charles Bouchard, ki vodi operacijo v Libiji.

Libijske oblasti: Umrli trije ljudje
Tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim je povedal, da so v napadih umrli trije ljudje, najmanj 150 pa je bilo ranjenih. Povedal je, da so letala napadla tudi barake prostovoljne enote libijske vojske, a največ žrtev in ranjenih naj bi bilo med civilisti, ki živijo v bližini. Ibrahim je napad označil za izzivanje.

V ponedeljek so Gadafijeve sile napadle mejni prehod med Libijo in Tunizijo, v spopadih pa naj bi umrlo devet ljudi. Predstavnik upornikov, ki nadzirajo vzhod države, je povedal, da je mejni prehod ključnega pomena, saj tako v Libijo pošiljajo hrano in gorivo, iz države pa na zdravljenje vozijo ranjene upornike in civiliste. Gadafijeve sile nadzirajo večino zahodnega dela države.