Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je Rusijo, zaradi njene vloge v Ukrajini, označila za
Litovska predsednica Dalia Grybauskaite je Rusijo, zaradi njene vloge v Ukrajini, označila za "teroristično državo", na kar se je rusko zunanje ministrstvo ostro odzvalo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Po navedbah Litve v rusko eksklavo Kaliningrad od konca tedna niso pustili nobenega avtobusa ali tovornjaka z litovskimi registrskimi oznakami. "Veleposlaniku sem povedal, da gre za diskriminacijske ukrepe, ter ga pozval, naj Rusija nemudoma konča diskriminatorne prakse," je novinarjem povedal namestnik litovskega zunanjega ministra Andrius Krivas.

"Teroristična država"
Predsednica Grybauskaite je na pogovor poklicala ruskega veleposlanika, rusko ministrstvo za promet obtožb Vilne za zdaj ni komentiralo. Kot je znano, je litovska predsednica Rusijo, zaradi njene vloge v Ukrajini, označila za "teroristično državo". Rusko ministrstvo za zunanje zadeve se je njeno izjavo označilo "za hujšo od izjav radikalnih nacionalistov v Kijevu".

Špediterstvo je po pisanju Euractiva pomembno za litovsko gospodarstvo, za zdaj pa je večinoma preživelo sankcije EU-ja proti Rusiji zaradi ukrajinske krize ter ruske povračilne ukrepe.

Zaostritev odnosov
Rusija je litovskim tovornjakom za krajši čas preprečila dostop tudi pred letom dni, ko naj bi Litva gostila podpis pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU-jem. Priprave na podpis sporazuma je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ustavil, kar je sprožilo množične proteste, ki so ga pozneje odnesli z oblasti.

Sicer pa so v zadnjem času napeti tudi odnosi med Rusijo in Latvijo, ki bo januarja prihodnje leto prevzela predsedovanje Svetu ministrov EU-ja. Moskvo so med drugim ujezile izjave latvijske veleposlanice pri EU-ju Ilze Juhansone, ki je ob predstavitvi prioritet latvijskega predsedovanja zagovarjala prepoved ruskih televizijskih programov v Litvi, češ da gre za veliko propagando proti Ukrajini. Rusija je zaradi njenih izjav v petek protestirala, še poroča Euractiv.