Vojaške igrice v Baltskem morju. Foto: EPA
Vojaške igrice v Baltskem morju. Foto: EPA

Vojaška dejavnost v Kaliningradu, ruski enklavi na meji med Poljsko in Litvo, kjer je nastanjena ruska baltska vojaška flota, se je namreč letos okrepila. Da bi jih pomirile po marčevski priključitvi Krima Rusiji, so ZDA na Poljsko in v baltske države poslale 600 padalcev.

"Zunanje ministrstvo izraža zaskrbljenost zaradi ponavljajočih se dejavnosti ruske vojaške flote v litovski ekonomski coni, ki kršijo pravice in svoboščine Litve in drugih držav, povezane s suverenostjo," so sporočili z ministrstva po tem, ko je bil vodja ruskega veleposlaništva poklican na zagovor. "Rusijo spodbujamo, naj se dosledno drži ZN-ovih konvencij, pomorskih in drugih mednarodnih zakonov ter zagotovi, da se taki incidenti ne bodo več ponavljali."

Z litovskega obrambnega ministrstva pa so sporočili, da so ruske bojne ladje civilnim plovilom ob litovski obali najmanj dvakrat ta teden in enkrat aprila ukazale, naj spremenijo smer, da ne bi zmotila vojaških vaj v bližnjih ruskih vodah. V tovrstne pomorske dejavnosti so bile vpletene moderne ruske bojne ladje, sposobne zadeti 150 kilometrov oddaljene tarče. Ladje so zapustile prizorišče v hipu, ko je tja prispela litovska bojna ladja, je še sporočilo ministrstvo.