Medvedjev in Cameron upata, da bo obisk pomenil nov začetek za London in Moskvo. Foto: Reuters
Medvedjev in Cameron upata, da bo obisk pomenil nov začetek za London in Moskvo. Foto: Reuters
Aleksander Litvinenko
Litvinenko je po zastrupitvi s polonijem leta 2006 v Londonu umrl mučne smrti. Foto: Reuters

Z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom nista dosegla zbližanja glede primera zastrupitve ruskega tajnega agenta Aleksandra Litvinenka, a po mnenju Camerona nestrinjanje na tem področju ne sme ovirati krepitve gospodarskih vezi.

Velika Britanija je namreč od Rusije zahtevala izročitev glavnega osumljenca v primeru zastrupitve Andreja Lugovoja. Ta naj bi Litvinenku, ki je leta 2006 umrl v Londonu zaradi zastrupitve z radioaktivno snovjo, v čaj podtaknil polonij. Moskva je izročitev Lugovoja, ki zanika vsakršno vpletenost v smrt nekdanjega agenta, zavrnila.

Kot je danes ponovil Medvedjev, ruska ustava ne dovoljuje "izročitve ruskega državljana tuji državi za sodni postopek ali preiskavo". "To ni mogoče. Vsi se moramo naučiti spoštovati svoje pravne norme," je na skupni novinarski konferenci dejal Medvedjev.

Za tesnejše gospodarske odnose
Cameron in Medvedjev sta poleg tega ostala narazen tudi glede Sirije. Kot je dejal Medvedjev, bi bilo napak krepiti pritisk na sirski režim zaradi zatiranja protivladnih protestov. Kakršne koli sankcije bi morale veljati za obe strani, saj opozicija še naprej zavrača pozive k neposrednim pogovorom s predsednikom Bašarjem Al Asadom.

Cameron je priznal, da med državama ostajajo razlike, a kot je poudaril, te ne bi smele stati na poti gradnji močnejših gospodarskih vezi. V Rusijo je tako s premierjem odpotovala tudi 24-članska gospodarska delegacija. "Pogledov na ta vprašanja ne spreminjamo, a to ne pomeni, da si ne moremo prizadevati za tesnejše gospodarske odnose," je dejal Cameron. "Če nam bo uspelo zgraditi tesnejši odnos, menim, da bosta pridobili obe državi," je še poudaril britanski premier.

Velika Britanija je trenutno peti največji trgovinski partner Rusije in Cameron si je na obisku prizadeval še okrepiti gospodarske vezi in braniti interese britanskih podjetij, ki delujejo v Rusiji, vključno z britansko energetsko družbo BP. Z Medvedjevom sta tako podpisala vrsto dogovorov o gospodarskem sodelovanju, vključno z dogovorom o sodelovanju med britanskim Rolls-Roycem in rusko jedrsko agencijo Rosatom. Po Cameronovih ocenah skupna vrednost dogovorov znaša okoli 340 milijonov dolarjev.

Cameron se bo danes srečal tudi s premierjem Vladimirjem Putinom. To bo prvo srečanje med Putinom in visokim predstavnikom britanske vlade od leta 2007. Zadnji britanski premier, ki je pred Cameronom obiskal Rusijo, je bil Tony Blair, ki se je julija 2006 udeležil vrha skupine G8 v Sankt Peterburgu.

Štirje ministri opozarjajo na odprta vprašanja
Pred obiskom v Moskvi so štirje nekdanji britanski zunanji ministri - David Miliband, Margaret Beckett, Jack Straw in Malcolm Rifkind - Camerona v odprtem pismu pozvali, naj ruske sogovornike opozori na številna vprašanja, povezana s človekovimi pravicami, od smrti Litvinenka do "politično motiviranega" pridržanja Mihaila Hodorkovskega in Platona Lebedeva, ter na korupcijo.