Meja med Venezuelo in Kolumbijo bo zdaj vsako noč zaprta. Foto: EPA
Meja med Venezuelo in Kolumbijo bo zdaj vsako noč zaprta. Foto: EPA

2.200 kilometrov dolga meja med državama bo zaprta vsako noč med 22. in 5. uro zjutraj. Tovornim vozilom, tudi kombijem in manjšim tovornjakom, bo prečkanje meje onemogočeno med 18. in 5. uro. Venezuelska vlada je sporočila, da so se o ukrepu dogovorili z vlado v Kolumbiji, predsednika Nicolas Maduro in Juan Manuel Santos sta dogovor sklenila na meddržavnem vrhu 1. avgusta.

Čez mejo 40 milijonov litrov bencina in 21.000 ton hrane
Za ukrep so se odločili, saj je venezuelska vlada prepričana, da ogromno dobrin, ki jih proizvedejo v Venezueli in jih subvencionira vlada, v Kolumbiji prodajo po občutno višjih cenah. Na kolumbijski strani meje naj bi končalo kar 40 odstotkov dobrin, proizvedenih v Venezueli.

Samo letos so na meji zasegli 40 milijonov litrov goriva in 21.000 ton hrane. "Vse, kar smo zasegli, je bilo namenjeno na drugo stran meje," je povedal pripadnik venezuelskega strateškega poveljstva Vladimir Padrino Lopez in dodal: "S tako količino hrane bi lahko vsak mesec nahranili 700.000 ljudi".

Težava tudi v Kolumbiji
Tihotapljenje je težava tudi v Kolumbiji, saj država zaradi tihotapljenega blaga izgublja denar od davkov, pritožujejo pa se tudi podjetniki. Kot je zapisal BBC-jev dopisnik iz Bogote, s tihotapskih denarjem financirajo mamilarske tolpe in levičarske gverilske skupine.

Madurova vlada subvencionira gorivo in številne prehrambne surovine, kot so mleko, riž in testenine, saj jih ljudem prodajajo po nadzorovanih in nižjih cenah.