Privrženost nekdanjemu predsedniku Hugu Chavezu v Venezueli tudi po njegovi smrti ne pojenja. Ostaja nacionalni heroj številka ena. Foto: EPA
Privrženost nekdanjemu predsedniku Hugu Chavezu v Venezueli tudi po njegovi smrti ne pojenja. Ostaja nacionalni heroj številka ena. Foto: EPA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro svojo priljubljenost črpa predvsem iz Chavezovega nasledstva in njegovih idej. A vprašanje je, če je to na dolgi rok prava politika. Foto: EPA
Nicolas Maduro
Prvi pravi preizkus za Madura bodo decembrske lokalne volitve. Takrat se bo pokazalo, če Madurova politika vladanja v Chavezovi senci deluje. Številni strokovnjaki so prepričani, da bi moral stopiti na svojo pot in povleči svoje politične poteze. Foto: EPA
Venezuela
"Chavez nam je dal drugo priložnost za življenje," znajo povedati številni Venezuelci. Foto: EPA

Po Chavezovi smrti marca letos je priljubljenost nekdanjega "el comandanta" še narasla in ponekod med njegovimi podporniki, ki so ga na oblasti obdržali polnih 14 let, dobila že celo religiozne predznake. In ta goreča privrženost pomaga tudi njegovemu nasledniku, sedanjemu predsedniku Nicolasu Maduru, nekdanjemu vozniku avtobusa, sindikalistu in poslancu. Vse, kar je in kar ima, od političnega nasledstva do dejanske izvolitve, je dolžan svojemu mentorju. Zato Maduro izpostavlja Chaveza na vsakem koraku, pa naj bo to pri napadu na ameriški imperij ali ko se skuša dokazati kot "človek ljudi" med svojimi vsakodnevnimi opravili in televizijskimi nastopi.

Kot da obuti Chavezove velike čevlje ne bi bilo težko samo po sebi, je Maduru komaj uspelo stopiti vanje, saj je na aprilskih volitvah zbral le odstotek in pol več od svojega izzivalca, predstavnika opozicije, Henriqueja Caprilesa, ki je Madurovo vlado označil kot nezakonito in nesposobno. V socialistični stranki se tako resno sprašujejo, kako je lahko Maduro v tako kratkem času kljub neizmernem sočutju, ki je zajelo Venezuelo po Chavezovi smrti, zapravil 11 odstotkov prednosti, ki jo je Chavez dobil na zadnjih volitvah oktobra lani.

"Tako zelo se trudi, da bi bil kot Chavez, a mu ne uspe"
Medtem ko je Chavezova priljubljenost pripomogla, da se je Maduro povzpel na oblast, pa mu hkrati onemogoča, da bi stopil iz Chavezove sence in ustvaril svojo zgodbo. "Dokler bo Nicolas ohranjal Chavezovo pot in idejo, ga bodo ljudje podpirali. Če se bo od Chaveza odmaknil, se bo vse spremenilo, njegova zgodba bo končana," je za agencijo Reuters povedala Yalmy Rumbo, 39-letna frizerka.

A, kot piše Reuters, bo moral, če bo želel rešiti vrsto težav, s katerimi se spopada Venezuela, od navišje inflacije v Latinski Ameriki in sramotnega pomanjkanja osnovnih dobrin do vse večje korupcije in slabe infrastruktue, počasi stopiti na svojo pot in voditi svojo politiko. "Včasih se mi smili. Tako zelo se trudi, da bi bil kot Chavez, pa mu ne uspe, saj je to nemogoča naloga. Razumem, zakaj si to želi, a ne more vseh šest let na oblasti preživeti tako," je za Reuters povedal neimenovani vladni predstavnik.

Tudi David Smilde, profesor sociologije na univerzi v Georgii, ki je 20 let preučeval Venezuelo, je enakega mnenja. "Maduro ima še nekaj rezerve, a če se bo še naprej obnašal kot Chavez in ne bo pokazal nobenega napredka, se ga bodo ljudje naveličali in njegova podpora bo padla. Nujno mora oblikovati svojo lastno politiko," je povedal Smilde.

"To je sicer skoraj kaznivo reči, a vsi vemo, da je Chavez delal napake, in zdaj je čas, da jih popravimo. Če želimo preživeti, če si želimo, da 'chavizem' preživi, je to nujno potrebno," je še povedal predstavnik vlade, ki je izdal še, da v vladajoči socialistični stranki prevladuje prepričanje, da so napake naredili pri nacionalizaciji in nadzoru valute.

Venezuelci naveličani životarjenja
Maduru je po volitvah uspelo okrepiti svoj politični položaj, več težav mu zdaj povzroča slab gospodarski položaj države. Dejstvo je, da so Venezuelci naveličani izklopov električne energije, rasti cen (kar 45 odstotkov v enem letu) in garanja, da se lahko prebijejo čez mesec. "Volila sem Chaveza, nato sem volila Madura, a to postaja nevzdržno," je za Reuters povedala 43-letna tajnica Margarita Vivas, ki za hrano zapravi skoraj celotno plačo. "Moram povedati po resnici, tudi če je le-ta boleča: socializem me dela revno," je še dodala.

Zadnja raziskava javnega mnenja je pokazala, da ima kar 67 odstotkov Venezuelcev pesimističen pogled na svojo državo in na pot, v katero se je podala, a Maduro vztraja, da je pesimizem nad njegovim vodenjem države posledica vojne proti njemu, ki jo vodijo njegovi nasprotniki, in medijska cenzura njegovih dosežkov. Svojo politiko je poimenoval "ulična vlada" in razkril statistike, kot na primer 16 milijard dolarjev, ki jih je vložil v 2.000 novih projektov v prvih stotih dneh na položaju. "To je revolucija v revoluciji," pravi Maduro in poudarja, da je v venezuelski politiki zavel svež veter.

A imajo tudi njegovi največji podporniki težave pri naštevanju njegovih dosežkov. Maduro je res pokazal nekaj pripravljenosti do pragmatičnih reform, predvsem sprostitev dostopa do dolarjev, a uvozniki še vedno tarnajo nad pomanjkanjem dolarjev. Cena za dolar na črnem trgu je zdaj 6,3 bolivarje, kar je veliko manj kot pod Chavezom.

Lokalne volitve kot prvi test Madurove priljubljenosti?
Prvi pravi preizkus za Madura bodo lokalne volitve, ki bodo 8. decembra. Opozicija upa, da bodo vsakdanje težave, s katerimi se spopadajo prebivalci, volivce pognale na volišča, da bodo oddali glas proti Maduru, Capriles pa volitve celo razglaša kot referendum o Maduru. A glede na močan vladni mobilizacijski ustroj, ki bo volitve znova predstavil kot spomin na Chaveza, bo to težko, zato bodo verjetno glasovi spet približno enakomerno razporejeni, z rahlo prednostjo Madura. Pomembnejši datum za opozicijo je lahko leta 2016, ko lahko, v skladu z ustavo, na polovici predsedniškega mandata in če zberejo 3,8 milijona podpisov, razpišejo referendum o predsedniku.

Venezuelska družba s svojimi vzponi in padci ostaja razklana, kot je bila pod Chavezom. Vlada vsak dan obtožuje svoje nasprotnike poskusov umorov in državnih udarov, opozicija pa napoveduje, da bodo gospodarske razmere Madura stale položaja. A Chavezov duh ostaja in pričakovati je, da bo Maduro kljub svojim napakam obstal. "Chavez nam je dal drugo priložnost za življenje. In ukazal nam je, naj sledimo Nicolasu. In to bomo tudi storili," je povedala ena od gorečih podpornic Chavezove ideje.