Schmitt je postal predsednik leta 2010. Foto: EPA
Schmitt je postal predsednik leta 2010. Foto: EPA

Po mnenju univerzitetnega sveta za doktorski študij univerze Semmelweis je odvzem doktorata predsedniku Schmittu iz leta 1992 upravičen.

Za odvzem doktorata je glasovalo 33 članov omenjenega sveta, medtem ko so se proti izrekli le štirje člani.

Posebna preiskovalna komisija univerze je v torek sporočila, da je Schmitt prepisal obsežne dele svoje disertacije, vendar so pojasnili, da je doktorat zadostil takratnim določilom. Komisija je krivdo pripisala univerzi, ker tega ni opazila.

Športna univerza, ki je Schmittu leta 1992 podelila doktorski naziv, pa ne obstaja več kot ločena entiteta, ampak je vključena v okvir univerze Semmelweis kot fakulteta.

Schmitt je tesen zaveznik premierja Viktorja Orbana in številni so kritizirali odločitev komisije, saj je Orban vodjo komisije pred kratkim imenoval za podpredsednika madžarskega olimpijskega komiteja.

Na začetku leta so mediji razkrili, da je večji del Schmittove disertacije "dobesedni prevod" besedila v francoščini, ki ga je konec 80. let prejšnjega stoletja napisal bolgarski športni strokovnjak in diplomat Nikolaj Georgijev.

Zaradi afere z doktoratom je vodilni desno usmerjeni madžarski dnevnik Magyar Nemzet pozval Schmitta k odstopu, saj menijo, da je njegov položaj postal nevzdržen. "Prepričani smo, da je ohranjanje položaja tudi proti njegovim lastnim interesom. To je izgubljena bitka," so zapisali v uvodniku.

Schmitt je že napovedal, da ne bo odstopil, in povedal, da so izsledki preiskave posebne komisije kot "nekakšna poprava krivice".