Rada govorim svojo zgodbo. Ne zato, ker bi bila edinstvena, ampak prav zato, ker to ni, je dejala Malala. Satjarti je ob prejemu nagrade dejal, da
Rada govorim svojo zgodbo. Ne zato, ker bi bila edinstvena, ampak prav zato, ker to ni, je dejala Malala. Satjarti je ob prejemu nagrade dejal, da "ni večjega nasilja kot otrokom odreči njihove sanje." Foto: EPA
Malala Jusufzaj in Kajlaš Satjarti
Rada govorim svojo zgodbo. Ne zato, ker bi bila edinstvena, ampak prav zato, ker to ni, je dejala Malala. Foto: Reuters

Ni večjega nasilja kot otrokom odreči njihove sanje.

Nobelovec Kajlaš Satjarti
Nobelova nagrada
Podelitev je potekala v mestni hiši v Oslu. Foto: Reuters
"Želim služiti svoji državi in moje sanje so, da moja države postane razvita država in da je vsak otrok deležen izobrazbe," je dejala. Foto: EPA
Pravica do izobrazbe za mir na svetu

"Mlado dekle in nekoliko starejši mož, eden iz Pakistana, drugi iz Indije, muslimanka in hindujec, oba simbola tega, kar potrebuje svet: več enotnosti. Bratstvo med narodi," je pred izročitvijo nagrade letošnjima lavreatoma v mestni hiši v Oslu dejal predsedujoči norveškemu Nobelovemu odboru Thorbjörn Jagland. Nobelova nagrajenca sta prejela tudi nagrado osem milijonov švedskih kron, kar je malo manj kot 850.000 evrov.

17-letna Malala je najmlajša prejemnica Nobelove nagrade do zdaj. Za svoja prizadevanja za pravico deklet do izobrazbe, zaradi katerih so jo talibani leta 2012 ustrelili v glavo, je že pred Nobelovo nagrado prejela številna odlikovanja. Med drugim je lani dobila nagrado Saharova, ki jo podeljuje Evropski parlament za svobodo misli.

Malala je zaradi talibanskega napada skoraj umrla, a je po obsežni operaciji v Birminghamu, kamor so jo prepeljali, okrevala. V tem britanskem mestu z družino vse od takrat živi in nadaljuje svoja prizadevanja in izobraževanje.

Želim služiti svoji državi
Nagrado je Malala sicer posvetila pozabljenim otrokom, ki si želijo izobrazbe, denar pa bo šel njenemu skladu. Sama se namerava boriti, dokler ne bodo vsi otroci v šoli, je zatrdila. Že na predvečer podelitve je Malala v pogovoru za britanski BBC sporočila, da ne bo počivala na lovorikah, in izrazila željo, da bi nekega dne v domačem Pakistanu zasedla premierski stolček. "Če lahko moji državi najbolje služim v politiki in s tem, da postanem premierka, potem bi to vsekakor izbrala," je dejala 17-letna junakinja. "Želim služiti svoji državi in moje sanje so, da moja države postane razvita država in da je vsak otrok deležen izobrazbe," je dodala.

Manj znan, a za otroke se bori že 35 let
60-letni Satjarti, ki je bil ves čas nekoliko v senci slavne Malale, si je nagrado prislužil z že 35 let trajajočim bojem za osvoboditev na tisoče otrok iz prisilnega dela. Prispeval je tudi k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok, so ob razglasitvi letošnjih Nobelovih nagrajencev 10. oktobra zapisali v Oslu.

Satartijeva organizacija Bachpan Bachao Andolan (Gibanje za rešitev otroštva) se lahko pohvali z osvoboditvijo več kot 80.000 otrok iz okovov prisilnega dela v tovarnah in delavnicah po vsej Indiji. Njeni aktivisti delujejo v več kot 100 državah.

Ob prejetju nagrade je Satyarthi danes poudaril, da zastopa glas tišine, milijone pozabljenih otrok. Kot opomin nanje je na slovesnosti v Oslu ohranil prazen stol. "Ni večjega nasilja kot otrokom odreči njihove sanje," je poudaril. "Zavračam, da bi bili okovi suženjstva kdajkoli močnejši kot prizadevanja za mir," je ob glasnem aplavzu po poročanju britanskega BBC poudaril Satyarthi.

Najmlajša nobelovka do zdaj
Oba lavreata je v Oslu pozdravilo okoli 7.000 šolarjev, starih od šest do 14 let, ki so se pred Nobelovim centrom zbrali v čast njunim prizadevanjem. Gre za večje občinstvo, kot so ga običajno vajeni, še posebej je mlade pritegnila Malala, ki je bila s 17 leti le malce starejša od zbranih otrok. Malala je v Oslo pripotovala s še petimi najstniškimi aktivistkami iz Pakistana, Sirije in Nigerije.

V Oslu se bodo ob tej priložnosti na poseben način spomnili tragedije, zaradi katere se je Malala znašla v središču zanimanja svetovne javnosti. V Nobelovem centru miru bodo ta teden namreč prvič na ogled postavili okrvavljeno šolsko uniformo, ki jo je nosila Malala, ko so jo blizu njenega doma v pakistanski dolini Svat oktobra 2012 v glavo ustrelili talibani.

Ni večjega nasilja kot otrokom odreči njihove sanje.

Nobelovec Kajlaš Satjarti
Pravica do izobrazbe za mir na svetu