Za Malalino življenje so se več dni borili britanski kirurgi. Foto: EPA
Za Malalino življenje so se več dni borili britanski kirurgi. Foto: EPA

Malala, tudi ena izmed glavnih kandidatk za letošnjo Nobelovo nagrado za mir, je borka za pravice deklic v Pakistanu. Talibani so jo oktobra lani ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje. Svetovno znana je postala leta 2009, ko je za BBC pisala blog o svojem življenju pod talibansko vladavino in pomanjkanju izobraževanja za deklice. Julija letos pa je imela govor v Generalni skupščini Združenih narodov, v katerem je obljubila, da je nikoli ne bodo mogli utišati. Za svoje besede je dobila stoječi aplavz.

"Malala pooseblja boj za izobraževanje deklic"
"Danes smo se odločili, da moramo svetu pokazati, da naši upi za boljšo prihodnost ležijo pri mladih ljudeh, kot je Malala Jusafzaj. Za večino od nas je izobraževanje ključ za odprtje vesolja. Medtem ko imamo mi izobraževanje za samoumevno, je bila Malala ustreljena, da bi ubranila to pravico," je zapisal predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul. "Malala pooseblja boj za izobraževanje za deklice na območjih, kjer primanjkuje spoštovanja žensk in njihovih osnovnih pravic. Je ikona poguma za vse najstnike, ki si upajo slediti svojim ciljem, in kot sveča osvetljuje pot iz teme," je dodal Daul in izrazil upanje, da bo Malala v petek prejela tudi Nobelovo nagrado za mir, saj si jo zasluži.

Nagrado vsako leto podeli Evropski parlament v spomin na sovjetskega fizika in oporečnika Andreja Saharova in velja za najuglednejšo nagrado za področje človekove pravice v Evropi. Nagrajenec prejme tudi 50.000 evrov. Podeljujejo jo od leta 1988.

Malalo so v boju za nagrado podprle tri največje politične skupine v Evropskem parlamentu, s čimer je bila favoritka za letošnjo nagrado. Med nominiranci so bili tudi trije beloruski oporečniki in ameriški obveščevalec Edward Snowden.

Ugleden seznam imen
Lani sta jo prejela iranska aktivista na področju človekovih pravic, odvetnica Nasrin Sotudeh in filmski režiser Džafar Panahi, sicer pa sta med nagrajenci iz preteklih let tudi južnoafriški borec za pravice temnopoltih in nekdanji predsednik Nelson Mandela ter nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan.

Nagrado bodo uradno podelili 20. novembra.