Zračni pogled na baftni madež, dolg okoli 20 kilometrov, ki so ga opazili približno 200 kilometrov od skrajnega juga Vietnama. Foto: Reuters
Zračni pogled na baftni madež, dolg okoli 20 kilometrov, ki so ga opazili približno 200 kilometrov od skrajnega juga Vietnama. Foto: Reuters
Peking
Svojci pogrešanih potnikov so bili jezni nad brezbrižnimi novinarji, ki so jih obkolili na letališču v Pekingu. Foto: EPA
Kuala Lumpur
Malaysia Airlines ima eno najboljših varnostnih statistik med letalskimi družbami v Aziji. Foto: Reuters
Kuala Lumpur
Letalo je vzletelo z mednarodnega letališča v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Malezijsko letalo izginilo

Nad Južnim kitajskim morjem je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking izginilo letalo Boeing 777-200 s 229 potniki in 12 člani posadke. Letalo bi moralo v Pekingu pristati ob pol šesti uri zjutraj po lokalnem času, a je dve uri po vzletu v vietnamskem zračnem prostoru izgubilo stik s kontrolo prometa, ne da bi poslalo klic na pomoč ali kakšen drug alarm.

Letalo je bilo ob zadnjem stiku na višini 10.700 metrov in pilota nista poročala o nobenih težavah. Malezijski reševalci niso opazili nobenih razbitin na območju, nad katerim je letalo zadnjič vzpostavilo stik.

Izginila vsaka sled
Malezijski prometni minister je zanikal, da bi že locirali razbitine in opozoril pred prenagljenimi špekulacijami, potem ko so vietnamski mediji poročali, da je letalo strmoglavilo južno od Vietnama.

V obsežni iskalni in reševalni akciji sodelujejo oblasti Malezije, Vietnama, Kitajske, Filipinov in Singapurja.

Vietnamska letala so na gladini morja opazila dva naftna madeža, a preiskovalci ne morejo potrditi, ali gre za ostanke letala. Zaradi noči so prekinili iskanje iz zraka, medtem ko se akcija na morju nadaljuje.

Potniki iz 12 držav
Na spletni strani malezijskega nacionalnega prevoznika so zapisali, da je bilo na krovu 152 potnikov in dojenček iz Kitajske, 38 potnikov iz Malezije, 12 iz Indonezije, sedem iz Avstralije, trije in dojenček iz ZDA, trije potniki iz Francije, po dva potnika iz Nove Zelandije, Ukrajine in Kanade ter po eden iz Rusije, Tajvana in Nizozemske. Sprva so mediji poročali, da sta pogrešana tudi Italijan in Avstrijec, a so oblasti nato sporočile, da sta oba na varnem, da pa so obema ukradli potna lista.

Ameriški proizvajalec letal Boeing je po družbenem omrežju Twitter sporočil, da pozorno spremlja poročila. Če bo potrjeno, da je letalo strmoglavilo, bo to najhujša nesreča za boeing 777-200 od začetka njegove uporabe pred 19 leti, a druga v zadnjem letu.

Julija lani se je ob pristanku na letališču v San Franciscu ponesrečil boeing 777-200 letalske družbe Asiana Airlines s 307 ljudmi na krovu. Umrli so trije potniki, več kot 180 jih je bilo ranjenih.

Malaysia Airlines je ena največjih družb v Aziji in dnevno prepelje 37.000 potnikov na 80 destinacij po vsem svetu. Zadnjo večjo nesrečo so imeli leta 1995, ko je na vzhodu Malezije strmoglavilo njeno letalo fokker 50 in je umrlo 34 ljudi. Najhujšo nesrečo je imela družba leta 1977, ko je v strmoglavljenju boeinga 737-200 umrlo vseh 93 potnikov in sedem članov posadke.

Družba ima eno izmed najboljših varnostnih statistik med azijskimi letalskimi prevozniki. V zadnjem času ima zaradi izgub finančne težave.

Malezijsko letalo izginilo