Foto: EPA
Foto: EPA

"Ne morem biti več del te vlade, zato podajam svoj odstop," je dejal Terzi, ko je s svojo odločitvijo seznanil poslance spodnjega doma parlamenta.

Kot je pojasnil, je odločitev sprejel, ker je 40 let zagovarjal in še naprej zagovarja, da je treba ubraniti sloves države, oboroženih sil in italijanske diplomacije.

Italijanska vlada je namreč v petek sprejela odločitev, da bo, da bo marinca Massimiliana Latorrea in Salvatoreja Gironeja izročila Indiji. Marinca sta februarja lani ubila indijska ribiča, ki sta zašla preblizu italijanskega naftnega tankerja, saj sta ju zamenjala za pirata.
Zaostritev odnosov med Italijo in Indijo
Dogodek je še dodatno zaostril odnose med Italijo in Indijo, ko je Indija dovolila marincema, da se udeležita predčasnih parlamentarnih volitev v Italiji, nato pa bi se morala vojaka vrniti nazaj na sojenje.
A Italija ju ni hotela predati, zato je Indija odvzela imuniteto italijanskemu veleposlaniku v Indiji Danielu Manciniju, ki je s svojim podpisom jamčil za vrnitev marincev.
Rim je Indijo sicer pozval k "prijateljski" rešitvi spora, a hkrati zahteval, da se marincema sodi v Italiji, saj naj bi se incident zgodil v mednarodnih vodah, zato Indija ni pristojna za vodenje primera. A Indija trdi, da sta bila ribiča Indijca, ki sta v času nesreče plula na območju, ki spada pod njeno jurisdikcijo. Datum sojenja je določen za 2. april.