Mediji so se na dolgo in široko razpisali o Marion Marechal-Le Pen, nečakinji Marine Le Pen, ki jo pri 25 letih opisujejo kot 'čudežno dekle' skrajne desnice. Pri 22 letih je bila kot najmlajša v zgodovini države že izvoljena za poslanko. Foto: Reuters
Mediji so se na dolgo in široko razpisali o Marion Marechal-Le Pen, nečakinji Marine Le Pen, ki jo pri 25 letih opisujejo kot 'čudežno dekle' skrajne desnice. Pri 22 letih je bila kot najmlajša v zgodovini države že izvoljena za poslanko. Foto: Reuters
Volitve
Glasovanja se je udeležila približno polovica izmed 45 milijonov volilnih upravičencev. Foto: Reuters
V Franciji oster zasuk v desno
Nacionalna fronta zmagovalka volitev

Z 28 odstotki na državni ravni je Nacionalna fronta dosegla najboljši izid doslej. Ta uspeh bo sicer morala potrditi še v drugem krogu volitev, ki bodo 13. decembra, kar pa morda ne bo tako preprosto.

Vodja FN-ja Marine Le Pen in njena 25-letna nečakinja Marion Marechal-Le Pen sta v svojih regijah - prva v gospodarsko manj razviti severni regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie in druga v bogati in med turisti priljubljeni jugovzhodni regiji Provansa-Alpe-Azurna obala - celo presegli simbolično mejo 40 odstotkov vseh glasov.

Marine Le Pen je v nedeljo zvečer pozdravila "sijajen rezultat", ki dokazuje, da je FN "brez dvoma prva stranka Francije". "Poklicani smo, da dosežemo nacionalno enotnost, ki jo ta država potrebuje," je še poudarila 47-letnica. Njena stranka je sicer slavila že tudi na zadnjih evropskih in lokalnih volitvah, a še nikoli tako prepričljivo.

Sarkozyjeva stranka druga, Hollandova tretja
Desnosredinske stranke z republikanci nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja na čelu so medtem zbrale 27 odstotkov, levosredinski socialisti predsednika Francoisa Hollanda z manjšimi zavezniki pa 23,5 odstotka glasov. Gre za uradne izide po preštetju praktično vseh glasov.

Glasovanja se je udeležila približno polovica izmed 45 milijonov volilnih upravičencev.

Volitve so potekale pod izredno ostrimi varnostnimi ukrepi, saj v državi po novembrskih terorističnih napadih v Parizu veljajo izredne razmere. Ti napadi so Nacionalno fronto, ki ljudi privablja z do priseljencev sovražnimi in islamofobnimi sporočili, dali še dodaten zagon.

Socialisti bodo bojkotirali drugi krog
Vse stranke, ki si v prvem krogu zagotovijo vsaj desetodstotno podporo, imajo pravico nastopiti v drugem krogu volitev. A takoj, ko je postalo jasno, kako prepričljivo je v prvem krogu slavil FN, so socialisti že napovedali, da bodo v regijah, kjer sta premočno zmagali le Penovi, v drugem krogu umaknili svoje kandidate in tako blokirali FN.

Sarkozy njihovemu zgledu sicer, kot je jasno povedal, ne bo sledil in očitno ni pripravljen oblikovati širokega zavezništva proti skrajni desnici. Anketa časnika Le Parisien napoveduje, da bi - če bi imeli volivci v drugem krogu na izbiro le kandidata FN in desne sredine - z 59 odstotki proti 41 slavil slednji.

Le Penova je glede teh načrtov socialistov že sporočila, da ni zaskrbljena, je pa obenem priznala, da "bodo stvari (v drugem krogu) očitno malce manj preproste".

Z 22 na 13 regij
Številni Francozi sicer tokrat volijo v drugih regijah kot do zdaj. Po reformi, s katero je želel Hollande povečati moč in konkurenčnost regij, je namreč Francija zdaj razdeljena na 13 regij, prej jih je bilo 22. Pet novih regij je čezmorskih.

Regionalne volitve veljajo za zadnji preizkus pred predsedniškimi volitvami leta 2017, na katerih pa FN zaradi večinskega volilnega sistema nima resnih možnosti za zmago. Trenutno sta v obeh domovih parlamenta le po dva poslanca te stranke.

V Franciji oster zasuk v desno
Nacionalna fronta zmagovalka volitev