Opozicijski protestniki zahtevajo splošne volitve in izpustitev opozicijskih politikov. Foto: Reuters
Opozicijski protestniki zahtevajo splošne volitve in izpustitev opozicijskih politikov. Foto: Reuters
Nepregledna množica protestnikov v Caracasu.
Množica protestnikov je zaprla glavno avtocesto skozi venezuelsko prestolnico Caracas. Foto: Reuters
Na protestih proti Maduru ubiti trije ljudje
V Venezueli ubiti trije ljudje

Opozicija za smrt civilistov krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na plačilnem seznamu vlade.

Shod, ki je v sredo potekal v več venezuelskih mestih, so protestniki proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru poimenovali kar za "mater vseh shodov". Zbralo se je več sto tisoč ljudi. Na pobudo predsednika Madura so se v prestolnici Caracas zbrali tudi predsednikovi podporniki in se s protestniki zapletli v pretepe.

Aprila umrlo že osem ljudi
Nasilje se je razvnelo, ko je več tisoč predsednikovih nasprotnikov poskušalo prodreti v središče venezuelske prestolnice Caracas, ki sicer velja za provladno trdnjavo. Izgredi so izbruhnili, ko je policija proti protestnikom, ki so metali kamenje, uporabila solzivec. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in drugimi stvarmi. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

14-dnevni protesti
Protesti v Venezueli trajajo že 14 dni, vse odkar si je vrhovno sodišče podelilo zakonodajna pooblastila kongresa. Protestniki predsednika Madura obsojajo spodkopavanja demokracije in potiskanja državne ekonomije v kaos.

"Ne gre več za družno skandiranje in delanje selfijev. Ljudje so ogorčeni in odločni," je povedal eden izmed voditeljev opozicije, nekdanji predsedniški kandidat Henrique Capriles, poroča Guardian.

Caprilles je napovedal, da se bodo protesti nadaljevali tudi v četrtek, in to še v večjem številu. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja in po njihovem prepričanju nesposobne vlade ter zahtevajo volitve.

Večina si želi Madurov odhod
Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Na krizo se je odzval tudi zunanji minister ZDA Rex Tillerson, ki je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražanje mnenja. Madurov mandat traja do leta 2019.

Na protestih proti Maduru ubiti trije ljudje
V Venezueli ubiti trije ljudje