Al Senusi je veljal za desno roko Gadafija. Foto: EPA
Al Senusi je veljal za desno roko Gadafija. Foto: EPA
Tripolis
Gadafi je bil ubit oktobra lani. Foto: EPA

Al Senusija so prijeli marca letos, ko je skušal z lažnim malijskim potnim listom vstopiti v Mavretanijo, kamor je priletel iz Maroka. Njegovo izročitev so zahtevale tako nove libijske oblasti kot tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi zločinov proti človečnosti, vključno z umori in preganjanjem.

V torek je bila v Mavretaniji delegacija visokih predstavnikov libijskih oblasti, ki je po mesecih pogovorov dosegla, da bo eden najtesnejših Gadafijevih sodelavcev izročen domovini. Za njegovo izročitev se je sicer potegovala tudi Francija, ki mu želi soditi v povezavi z bombnim napadom na potniško letalo družbe UTA leta 1989 nad Nigrom, ko je umrlo 170 ljudi, od tega 54 francoskih državljanov.

Po prihodu v Tripolis so Al Senusija izročili uradu generalnega tožilca, kjer ga zdaj čakajo zdravstveni pregledi, nato pa bo sledilo zaslišanje.

Senusijeve lovke v več zločinih
Organizacije za človekove pravice obtožujejo Al Senusija vpletenosti v pokol tisočih zapornikov v zaporu v Tripolisu leta 1996. Paznikom naj bi ukazal streljati na zapornike, ki so se uprli zaradi nemogočih razmer v zaporu.

Številni upajo, da bo med sojenjem razkril podatke o ugrabitvah in usmrtitvah Libijcev v tujini ter financiranju terorističnih skupin, še posebej v Afriki, med 42-letno Gadafijevo vladavino.

Ta mesec naj bi pred sodišče v Libiji stopil Gadafijev sin Saif Al Islam, ki bo najvplivnejši predstavnik nekdanjega režima v sodnem procesu. Tudi njegovo izročitev je zahteval ICC.

Nove libijske oblasti želijo v domovini soditi predstavnikom Gadafijevega režima in svetu pokazati, da so sposobne pravičnega sodnega procesa, vendar pa ob šibki osrednji vladi in ohlapnih zakonih številni dvomijo, da bo sojenje doseglo mednarodne standarde.