Air France bo opravil večino medcelinskih poletov, okoli 40 odstotkov poletov na srednjih linijah pa je odpovedanih. Foto: EPA
Air France bo opravil večino medcelinskih poletov, okoli 40 odstotkov poletov na srednjih linijah pa je odpovedanih. Foto: EPA

Med odpovedanimi je tudi polet francoske letalske družbe Air France iz Ljubljane v Pariz, so za MMC dejali na Aerodromu Ljubljana. Poleti Adrie Airways bodo potekali po običajnem urniku.

Uprava je letalske družbe v torek pozvala, da za zagotavljanje minimalnih storitev odpovejo nekaj manj kot polovico vseh za sredo načrtovanih poletov, potnikom pa svetujejo, da se za informacije obrnejo na letalske družbe. Air France namerava danes opraviti večino medcelinskih poletov, medtem ko jih bo na srednjih linijah odpovedanih približno 40 odstotkov.

Sindikat kontrolorjev SNCTA, ki združuje približno 4000 oz. 41 odstotkov vseh francoskih kontrolorjev, je člane pozval, da s stavko izrazijo nasprotovanje organizacijskim spremembam dela tudi med 16. in 18. aprilom in 29. aprilom ter 2. majem. Ob tem pa ne izključujejo možnosti, da se bo današnja stavka zavlekla tudi v četrtek. Sindikat nasprotuje napovedanim organizacijskim spremembam dela, poleg tega pa nasprotujejo dvigu najnižje starostne meje za upokojitev kontrolorjev zračnega prometa s 57 na 59 let.

Na svoji spletni strani je sindikat SNCTA odgovorne že pozval k takojšnjemu začetku pogajanja o odprtih vprašanjih glede organizacije dela in delovne dobe, medtem pa nasprotna stran poudarja, da želijo najprej doreči način in delovno skupino za prihodnja pogajanja.

Stavko so načrtovali že nekaj časa, vendar pa so jo prestavili zaradi nesreče letala družbe Germanwings, v kateri je umrlo 150 ljudi.