Medvedjev je Dačića sprejel v svoji rezidenci v Gorkem blizu Moskve. Foto: Reuters
Medvedjev je Dačića sprejel v svoji rezidenci v Gorkem blizu Moskve. Foto: Reuters
Ivica Dačić in Vladimir Putin
Putin je poudaril posebne odnose s Srbijo. Foto: Reuters
Ivica Dačić in Dmitrij Medvedjev
Ruski presednik je opozoril Srbijo, da morala sama narediti več za rešitev spora o Kosovu. Foto: Reuters

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je srbskemu kolegu dejal, da bo Rusija vedno podpirala srbske prijatelje. Po njegovih besedah je Srbija privilegiran in poseben partner Rusije.

Beograd je v ponedeljek zavrnil dogovor s Prištino, ki so ga ob posredništvu Evropske unije pripravljali zadnjih šest mesecev, saj ni zadovoljil njegovih pričakovanj po avtonomiji za srbsko manjšino na severu Kosova.

Kosovske oblasti so sicer pozneje izrazile upanje, da se bodo pogovori s srbsko stranjo nadaljevali in pripeljali do dogovora, ki je pomemben za obe državi, saj je ključen za nadaljnje korake v približevanju EU-ju.

A izjave Medvedjeva so poleg poudarjanja toplih odnosov pokazale tudi na naveličanost Rusije nad načinom, kako Beograd vodi pogovore s Prištino. Ruski premier je namreč Dačiću zaupal, da ima Moskva vtis, da Srbi več pričakujejo od Rusije kot od same Srbije.

"To je narobe," je bil jasen Medvedjev in opozoril, da mora proces pospešiti Srbija in ne Rusija.

Dačić je dejal, da pričakuje podporo Rusije za obnovitev pogovorov o Kosovu pod okriljem Združenih narodov. "Srbija lahko nadaljuje približevanje EU-ju, a ne pozabimo, da so Rusija in Rusi naši najboljši prijatelji," je dejal Dačić in napovedal, da so pripravljeni na nadaljevanje pogovorov, a so Rusijo zaprosili, da pri njih posreduje ZN.

Posojilo za krpanje proračuna
Toplega sprejema je bil Dačić deležen tudi pri predsedniku Vladimirju Putinu, ki je dejal, da sta si državi še "posebej blizu". Putin pričakuje, da bo obisk spodbudil razvoj dvostranskih odnosov.

Ruski predsednik je spomnil, da se je lani blagovna menjava med državama nekoliko zmanjšala, da pa se je na začetku letošnjega leta povečala za 38 odstotkov, kar je po njegovih besedah dober znak.

Dačić Moskvo lahko zapušča zadovoljen zaradi podpisa o ruskem posojilu Srbiji v vrednosti 500 milijonov dolarjev. Po besedah Medvedjeva so pogoji, pod katerimi je bil odobren kredit v podporo srbskemu proračunu, zelo dobri. "Skoraj nihče nima takšnih pogojev. Ti so pod tržnimi," je dejal Medvedjev.

Dačić se je ob tem pošalil, da srbski "minister za finance kredita sploh ne bi vzel, če pogoji ne bi bili takšni".

Prva tranša kredita v višini 300 milijonov dolarjev bo po napovedih izplačana v najkrajšem mogočem času, druga pa po tem, ko bo Srbija sklenila stabilizacijski dogovor z Mednarodnim denarnim skladom (IMF). Posojilo ima odplačilno dobo deset odstotkov in obrestno mero 3,5 odstotka.

Letos Srbija pričakuje proračunski primanjkljaj v vrednosti 3,6 odstotka BDP-ja, medtem ko potrebuje okoli 4,8 milijarde evrov za financiranje javnega dolga, ki je že pri 65 odstotkih BDP-ja, čeprav domača fiskalna pravila postavljajo mejo pri 45 odstotkih.

Na srečanju Dačića in Alekseja Millerja je prvi mož ruskega energetskega velikana Gazprom napovedal, da bo Rusija financirala srbski del plinovoda Južni tok, Srbija pa bo v zameno zaračunavala nižje pristojbine za transport plina prek svojega ozemlja.

Kot je pojasnil Miller, bo gradnja srbskega dela plinovoda stala 1,7 milijarde evrov, pri čemer je Dačić izrazil upanje, da se bo gradnja začela že letos decembra.

Srbija si je od Rusije sicer že izposodila 800 milijonov dolarjev za posodobitev svojega železniškega omrežja. Za posojila si je prizadevala tudi v Združenih arabskih emiratih in na Kitajskem.