Hrvaško slavje ob izpustitvi Gotovine in Markača. Foto: EPA
Hrvaško slavje ob izpustitvi Gotovine in Markača. Foto: EPA
Thaci je Haradinaja na letališču v Prištini sprejel z vsemi častmi. Foto: EPA
Haradinaja so v Prištini navdušeno pozdravili. Foto: EPA
Na trgovino z organi na Kosovu je opozarjala že Carla Del Ponte. Foto: EPA
Kraja organov Srbom na Kosovu ostaja ena najbolj perečih tem v regiji. Foto: YouTube

Že v petek se je tako v Beogradu zbralo več sto protestnikov, večinoma članov in privržencev Srbske radikalne stranke (SRS) haaškega obtoženca Vojislava Šešlja, ki so zažigali zastave ZDA, Evropske unije, Nata in Kosova, srbskega predsednika Tomislava Nikolića pa so obtoževali izdaje in ga pozivali k odstopu. Ob tem so Haag obtožili, da je "izbral novega premierja Kosova Ramusha Haradinaja".

Protest so hoteli organizatorji izvesti pred uradom predsednika, a so jim to preprečile posebne policijske enote.

"Haaško sodišče in njegovi sodniki so izvršitelji naloga, kot pes, ki grize, zato se ne smemo jeziti na sodišče, ampak na naročnike, na ZDA, EU, Nemčijo, Francijo, Nato in druge naše sovražnike," je dejal podpredsednik SRS-a Nemanja Šarović, izjavo svojega do pred kratkim strankarskega kolega, danes podpremierja Aleksandra Vučića, da Srbija brez EU-ja ne bo preživela, pa označil za "pošastno". "Tako še Hitler ni govoril - EU ali smrt. Obstaja alternativa, in to so Rusija, latinskoameriške države in tradicionalni prijatelji Srbije," je še povedal Šarović.

Rusija za prekinitev dela haaškega sodišča
Rusko ministrstvo za zunanje zadeve je obsodilo odločitev haaškega sodišča, da osvobodi Ramusha Haradinaja, proces proti njemu na tem sodišču pa označilo za škandalozen. Ob tem je Moskva napovedala, da bo v skladu z resolucijo o varnosti v ZN-u zahtevala prekinitev dela haaškega sodišča. Rusko ministrstvo trdi, da je bil proces proti Haradinaju voden v škandaloznih okoliščinah in da so bile "prvič v zgodovini mednarodnega pravosodja priče na zaslišanju podvržene ustrahovanju, pogosto pa so bile celo fizično odstranjene". "Vse to se je dogajalo v ozračju popolnega brezvladja in popustljivosti mednarodnih predstavnikov na Kosovu," še dodajajo. Rusija je večkrat opozorila Varnostni svet ZN-a na nedopustni položaj v povezavi s tem in drugimi procesi na haaškem sodišču ter zahtevala odločno akcijo, da bi se prevzela odgovornost za smrt ljudi in zagotovila učinkovitejša zaščita prič na Kosovu. Vsi ti pozivi so bili žal neslišani, češ da niso smiselni in da predstavljajo vmešavanje v objektivno delo haaškega sodišča, sporoča Moskva. Ob tem rusko zunanje ministrstvo navaja, da so osvoboditve Haradinaja ter hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača "še en dokaz dvojnih meril tega sodišča, ki ne kaznuje oseb, obtoženih za zločine proti človeštvu in vojne zločine".

Ne bojijo se velesil
Ob tem je pojasnil, da protestniki zažigajo zastave ZDA, EU-ja in Nata, "ker se ne bojijo ne njih ne njihovih hlapcev, ki so na oblasti v srbskem predsedstvu", in ob tem namigoval na Nikolića.

"Nikolić, ti si beden izdajalec, predsednik vseh svobodnih Srbov je Vojislav Šešelj. Zdaj Srbija ne bo preživela, če ostane na oblasti izdajalski režim Nikolića, Dačića in Vučića. Nikolić, odstopi, ker si izdajalec v rokah Zahoda," pa so besede, ki jih je srbski vladi namenila predstavnica radikalcev Nataša Jovanović, medtem ko je podpredsednik stranke Milorad Mirčić dejal, da je "Nikolić največji izdajalec, odkar obstaja srbski rod, ker je izdal Vojislava Šešlja".

Glede na to, da je Nikolić s svojo ostro, protizahodno politiko v zadnjih mesecih Srbijo precej izoliral v mednarodni skupnosti in zavzel še precej ostrejšo politiko glede Kosova, sinočnji protest zunanjim opazovalcem ni najbolj razumljiv.

Protest svojcev ubitih na Kosovu
So se pa danes na Trgu republike v srbski prestolnici ločeno in precej tišje zbrali družinski člani ugrabljenih in ubitih na Kosovu in Metohiji ter protestirali zaradi oprostilne obsodbe za Haradinaja. Protest pod sloganom "Z molkom proti krivici" se je začel ob simboličnih 12.05, organizatorji pa pravijo, da so želeli na ta način pritegniti pozornost zaradi zapoznelega odziva države.

"To je poslednja klofuta in posmeh srbskim žrtvam. Zaman smo zadnjih 14 let opozarjali na zločine, izročali dokaze in priče tako Haagu kot našim organom, pa nihče ni pokazal zanimanja," je novinarjem dejala Gordana Đikanović iz Združenja družin ugrabljenih in ubitih. Đikanović je še izpostavila, da je bilo na Kosovu od leta 1998 do danes ubitih 3.500 Srbov in Nealbancev.

Med vojno na Kosovu in po njej naj bi Osvobodilna vojska Kosova (OVK) ugrabila več 100 vojakov in civilistov ter jih prepeljala v Albanijo, kjer naj bi jih ustrelili v glavo, organe pa odstranili. Tožilstvo Združenih narodov za vojne zločine je navedbe preiskovalo v letih 2002, 2003 in 2004, a presodilo, da ni dovolj dokazov, da bi lahko dokazali obstoj velike mreže kraje človeških organov, v katero naj bi bil vpleten celo sam kosovski premier Hashim Thaci.

Carlin "Lov"
Navedbe so se v medijih prvič pojavile s knjigo Lov: Jaz in vojni zločinci, ki jo je leta 2008 napisala nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte. Del Pontejeva je trdila, da so po koncu vojne leta 1999 kosovski Albanci odvzemali organe ugrabljenim srbskim prebivalcem. Navedbe so bile podprte z osebnimi pričanji Del Pontejeve, ki je obiskala Kosovo, in vrstami prič.
Del Pontejeva je sklenila, da če bi primer odprli pred kosovsko razglasitvijo neodvisnostjo, svetovne vlade morda ne bi imele istega stališča do vprašanja Kosova. Del Pontejeva na ukaz švicarske vlade o primeru ni smela razpravljati, ob tem pa so jo obtožili širjenja neutemeljenih govoric.