Medžugorje privablja na račun
Medžugorje privablja na račun "razodetij" na tisoče romarjev. Foto: EPA
false
Nekateri ljudje trdijo, da se jim Devica Marija prikazuje redno že od leta 1981. Foto: EPA

Kongregacija za nauk vere je poročilo predala papežu Frančišku, ki bo odločil, ali bo sprejel ugotovitve in bo potem svojo odločitev tudi objavil, navaja italijanski časnik Il Giornale. Člani kongregacije za nauk vere so po pisanju časnika izpostavili, da ni bilo dokazov o nadnaravnih razodetjih Device Marije v Medžugorju.

Mednarodno komisijo, ki se je ukvarjala z domnevnimi razodetji v hercegovskem mestu, je oblikoval Frančiškov predhodnik papež Benedikt XVI. leta 2010. Komisija je več let zbirala podatke in nato svoje ugotovitve predstavila kongregaciji za nauk vere.

Verniki naj se ne srečujejo z jasnovidci
V dokumentu, ki ga je prejel papež Frančišek, še piše, kot poroča Il Giornale, naj verniki še naprej romajo v Medžugorje, vendar naj se vzdržijo srečanj z jasnovidci in udeleženci v domnevnih razodetjih Device Marije.

Medžugorje privablja na tisoče romarjev. Več deset tisoč iz različnih delov sveta se jih je tudi v četrtek zbralo v Medžugorju, kjer so zaznamovali 34. obletnico od prvih domnevnih razodetij.

Frančišek dvomi o verodostojnosti razodetij
Papež Frančišek je na začetku junija obiskal Sarajevo, le nekaj dni pozneje pa je med svojo pridigo v Vatikanu izrazil dvome o verodostojnosti razodetij. Med drugim je kritiziral jasnovidce, ki se po njegovem mnenju na ta način preživljajo. Ocenil je, da gre bolj za "mehko religijo in sodobni gnosticizem" kot za pričevanje vere.

"Srečanja" z Devico Marijo ob določenem času niso del krščanske identitete, je dejal papež ter poudaril, da vere ni mogoče utemeljevati na razodetjih, temveč samo na Jezusu Kristusu.

Najprej kot otrokom, zdaj kot odraslim
Otroci iz okolice Medžugorja so trdili, da se jim je prikazala Devica Marija. Prvič se jim je po njihovih trditvah razodela proti večeru 24. junija 1981 na kraju Podbrdo blizu Medžugorja. Otroci naj bi se takrat ustrašili in pobegnili, a so, kot so dejali, doživeli razodetje tudi naslednji dan. Kot odrasli ljudje trdijo, da razodetja potekajo do današnjih dni.

Ena izmed njih Ivanka Ivanković Elez je tudi pred mednarodno vatikansko komisijo povedala, da vidi razodetja Device Marije vsako leto na 25. junij, na isti datum, kot se ji je razodela še kot otroku leta 1981.

Lokalni spor
Niti Vatikan niti mostarska škofija ne priznavata Medžugorja kot uradnega svetišča, kar pa ni preprečilo milijonom katoliških romarjev z vsega sveta, da ne bi množično prihajali na kraj "razodetij". Lokalno župnijo vodijo hercegovski frančiškani, ki so zaradi Medžugorja tudi v sporu z mostarsko škofijo.