Čezmerna telesna teža oziroma z njo povezana obolenja v industrializiranem svetu povzročajo vrsto prezgodnjih smrti. Foto: EPA
Čezmerna telesna teža oziroma z njo povezana obolenja v industrializiranem svetu povzročajo vrsto prezgodnjih smrti. Foto: EPA
Večina azijskih držav se lahko pobaha z nizko stopnjo debelosti. A globalizacija bo to ugodno povprečje pokvarila, opozarjajo strokovnjaki. Foto: EPA
Dukan je s svojo dieto zaslovel po vsem svetu. Foto: EPA

Še lani so si ta neslavni naziv lastili Američani, ki pa so se letos z 32-odstotno stopnjo debelosti uvrstili tik pod svoje južne sosede, kažejo podatki Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Po FAO-jevih številkah iz leta 2008 imajo višjo stopnjo debelosti med prebivalstvom le še nekatere pacifiške otoške državice in ozemlja, kot so Nauru (71 odstotkov), Cookovi otoki (64 odstotkov) in Marshallovi otoki (46,5 odstotkov).

Eden izmed razlogov, zakaj se Mehičani tako hitro redijo, je, da zelo opazno in pospešeno menjajo svojo tradicionalno prehrano, ki temelji na stročnicah, koruzi, zelenjavi in sadju, s procesiranimi maščobami in sladkorji.
Težave, ki jih povzroča čezmerna teža, pa v Mehiki povzročajo pravo krizo javnega zdravstva, saj so otroci vse debelejši, odrasli pa vse pogosteje umirajo zaradi srčnih obolenj in sladkorne bolezni (ta zakrivi eno izmed šestih smrti).

Predebeli in podhranjeni hkrati
Pri tem pa gre, kot poroča CBS, za svojevrsten paradoks: po eni strani se določen del vse premožnejšega prebivalstva redi, ker si lahko privošči več, trdega ročnega in fizičnega dela je vse manj, po drugi strani pa nizki prihodki spodbujajo nezdrave prehranjevalne navade, kot so pitje sladkih poceni pijač ter uživanje hitre, procesirane hrane. Ironično, hitre hrane ameriških verig.

"Isti ljudje, ki so podhranjeni, so tisti, ki postajajo predebeli," je za CBS povedal Abelardo Avila z mehiškega inštituta za prehrano. "V revnih razredih imamo predebele starše in podhranjene otroke. Najhuje je, da postajajo otroci programirani za debelost. To je zelo huda epidemija."

Več kot 20 odstotkov svetovne populacije je danes predebelih - oznaka za posameznika z indeksom telesne mase, višjim od 30.

Vitka Azija
Po drugi strani so najmanj debeli v Aziji. Predebelih je manj kot odstotek prebivalstva v Vietnamu in Laosu, v Indoneziji, Korejah in Japonski pa je ta delež manj kot petodstotni, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da bodo z vse večjo industrializacijo te številke najverjetneje zrasle.

"S tem, ko zahodna kultura vse bolj pronica v svet, opažamo porast deleža prekomerne teže," pravi Martin Binks, strokovnjak za prekomerno težo in predstavnik Zveze za prekomerno težo (Obesity Society). "Naš metabolizem ni najprimernejša za okolje, kjer je fizična dejavnost omejena, visokokalorična hrana pa je tako enostavno dostopna."
Prehranski guru kaznovan zaradi zdravila za hujšanje
Medtem pa iz Francije prihaja novica, da je tamkajšnja zdravniška zbornica kaznovala prehranskega strokovnjaka Pierra Dukana, ki je s svojo beljakovinsko dieto prodal milijone knjig in pridobil številne privržence med slavnimi, med drugim v družini žene britanskega princa Williama Kate.
Predpisal naj bi namreč zdravila za hujšanje mediator, ki so povezana z najmanj 1.300 smrtnimi primeri. Zbornica je 72-letnemu Dukanu za osem dni odvzela zdravniško licenco zaradi "kršenja etičnih dolžnosti" in mu odredila plačilo 6.000 evrov odškodnine pacientu, pri katerem so se pozneje pojavile težave s srcem.
Dukan se sooča s še enim disciplinskim ukrepom, saj ga je lani zbornica obtožila, da je kršil profesionalna pravila, ko je predlagal, da bi srednješolce nagradili z ocenami, če bi jim uspelo vzdrževati sprejemljivo telesno težo.