Orkan Patricija se je oblikovala šele v torek, kot tropska nevihta, le dan kasneje pa je že prerasla v orkan in od takrat naprej se le še krepi. Foto: EPA
Orkan Patricija se je oblikovala šele v torek, kot tropska nevihta, le dan kasneje pa je že prerasla v orkan in od takrat naprej se le še krepi. Foto: EPA

Moč orkana Patricija je primerljiva s tajfunom Hajan, ki je leta 2013 dosegel Filipine in v katerem je umrlo 6.300 ljudi. Ameriški državni center za orkane je na spletni strani objavil opozorilo, da bi lahko orkan Patricija "povzročil potencialno katastrofo ob jugozahodnem delu Mehike" in da je to "najmočnejša nevihta, ki so jo kadar koli zaznali na vzhodni strani Tihega ali Atlantskega oceana".

Predsednik Svetovne meteorološke organizacije Claire Nullis je sporočil, da bo orkan tako močan, "da bi lahko v zrak dvignil letalo, da bi poletelo". Poleg tega bo Patricija s seboj prinesla močne nalive, ki bi lahko povzročili poplave in zemeljske plazove na območju, kjer živi okoli 400.000 ljudi.

V zahodni zvezni državi Jalisco, ki jo bo orkan dosegel prvo, pa tudi v Colimi in Guerreru, so oblasti na ogroženih območjih razglasile izredne razmere in začele prebivalce evakuirati. Prav tako so že zaprli letališča in šole. Kot poroča BBC, so si številni prebivalci naredili zaloge hrane, država pa je za zdaj zagotovila 259.000 zaklonišč.

Orkan z največjo močjo v Ameriki do zdaj je bila Camille leta 1969, katere vetrovi so dosegli hitrost 305 kilometrov na uro. V primerjavi Patricio in Camille je bila Katrina, ki je leta 2005 razdejala New Orleans in ki je najbolj uničujoč orkan v zgodovini ZDA, pravi mačji kašelj, saj so njeni vetrovi dosegali "le" 280 kilometrov na uro.