Svet
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Navaz Šarif
Pakistanski premier Navaz Šarif je odprl dva mejna prehoda z Afganistanom. Foto: Reuters

Dodaj v

Meja med Pakistanom in Afganistanom znova odprta

Odločitev sprejeli iz humanitarnih razlogov
20. marec 2017 ob 12:22
Islamabad - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Pakistanski premier Navaz Šarif je odredil takojšnje odprtje meje z Afganistanom, ki so jo zaprli februarja zaradi zaostritve odnosov med državama.

Pakistan je mejo zaprl po nizu napadov v državi, v katerih je umrlo najmanj 130 ljudi. Odgovornost za napade so prevzeli talibani in džihadisti samooklicane Islamske države. Odnosi med državama so zaostreni tudi zaradi medsebojnega obtoževanja Islamabada in Kabula, da premalo naredita v boju proti skrajnežem.

Po napadih je Pakistan obtožil Afganistan, da teroristom, ki so izvedli napade, nudi zatočišče. Kabul je obtožbe odločno zanikal. Afganistan je sosedo obtožil, da nudi zatočišča voditeljem talibanov in da jih tudi podpira.

Odločitev iz humanitarnih razlogov
Pakistan je odprl dva glavna mejna prehoda z Afganistanom. Poteza je po besedah Šarifa znak "dobre volje". Kljub medsebojnemu obtoževanju in napetim odnosom so odprli mejo, saj sta državi že stoletja versko, kulturno in zgodovinsko povezani. "Odločitev smo morali sprejeti iz humanitarnih razlogov," je povedal pakistanski premier in dodal, da upa, da bo afganistanska vlada "sprejela ustrezne ukrepe in poskrbela za razloge, zaradi katerih je bila meja zaprta".

Državi ločuje tako imenovana Durandova linija, 2.400 kilometrov dolga mejna črta, ki so jo zarisali Britanci konec 19. stoletja, vendar je Kabul ne priznava kot uradno mejo.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Zadeti Derviš
# 20.03.2017 ob 12:53
Celo Pakistan, ki se mu tako radi posmehujete se odpira svetu, le EU se v imenu sebičnih kratkoročnih interesov obdaja z zidovi.

Vsak kulturocentričen, hermetično zaprt sistem slej ko prej postane žrtev metabolnih produktov lastnega izobilja. Spremnite odnos zavoljo svojih otrok - časa ni na pretek!
Kazalo