Kanclerka Angela Merkel pred tracionalnim predpočitniškim intervjujem televizijske hiše ARD. Foto: Reuters
Kanclerka Angela Merkel pred tracionalnim predpočitniškim intervjujem televizijske hiše ARD. Foto: Reuters

Zmanjšanje števila prebežnikov, ki prihajajo v Nemčijo, je mogoče doseči tudi brez določitve zgornje meje, denimo z bojem proti vzrokom za beg, je dejala v intervjuju za ARD.

Merklova je v intervjuju tudi kritizirala načrt za prihodnost Nemčije svojega tekmeca za kanclerski položaj, socialdemokrata Martina Schulza, ki med prioritetami poudarja digitalizacijo države, obvezne naložbe in reformo šolstva.

Pri naložbah po njenem mnenju ni težava v pomanjkanju denarja, temveč v prepočasnem načrtovanju, zato namerava njena krščanskodemokratska stranka CDU pospešiti postopke za načrtovanje naložb, še posebej za prednostne projekte.

Merklova je tudi branila svojo odločitev, da nedavni vrh skupine G20 pripravijo v gosto naseljenem, dvomilijonskem Hamburgu, potem ko so vrh 7. in 8. julija zasenčili nasilni protesti. "Za to sem odgovorna v enaki meri kot župan Hamburga in tega ne skrivam," je dejala.

Nasilje ob robu vrha je obsodila in se zahvalila varnostnim silam. Pozivi k odstopu župana Olafa Scholza, ki prihaja iz vrst CDU-ja, pa se ji ne zdijo upravičeni.