Pence je članek v New York Timesu označil za sramotnega in žaljivega. Foto: Reuters
Pence je članek v New York Timesu označil za sramotnega in žaljivega. Foto: Reuters
Donald Trump, Mike Pence
New York Times je poročal, da se vidni republikanci distancirajo od predsednika Trumpa. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je poročanje zanikal kot absurdno in neresnično. New York Times je sicer poročal, da je dogajanje okoli predsednika Donalda Trumpa - vključno s preiskavo morebitnih povezav njegove kampanje z Rusijo - spodbudilo več vidnejših republikancev, med njimi tudi Pencea, da so začeli kampanjo za leto 2020.

Reuters medtem poroča, da se je Pence distanciral od Trumpovih stališč glede odnosov z Rusijo. Prejšnji teden je tako Pence na turneji po vzhodni Evropi obsodil rusko prisotnost v nekdanji sovjetski republiki Gruziji. Prav tako je dejal, da se odnosi z Rusijo ne bodo izboljšali, dokler Moskva ne bo spremenila svojega stališča glede Ukrajine in odnosov z Iranom, Sirijo in Severno Korejo.

AFP poroča, da je izjemno redko, da bi se politiki predsednikove stranke, kaj šele podpredsednik ZDA, samo pol leta od začetka mandata predsednika že pripravljali na možnost, da se predsednik ne bo potegoval za drugi mandat.

Odločno zanikanje
Pence je na družbenem omrežju Twitter navedbe odločno zanikal. "Današnji članek v New York Timesu je sramoten in žaljiv do mene, moje družine in naše celotne ekipe," je zapisal. Trditve je označil za popolnoma neresnične, po njegovih besedah pa "pomenijo zadnji poskus medijev, da bi razdelili administracijo".

Poudaril je, da bo vsa svoja prizadevanja osredotočil na to, da bo Trump znova izvoljen. Vsakršni drugačni namigi so absurdni, je poudaril.

Časopis medtem vztraja pri resničnosti svojega poročanja. "Prepričani smo o točnosti našega poročanja in pustili bomo, da zgodba govori sama zase," je dejala predstavnica New York Timesa Danielle Rhoades Ha.