Libijski voditelj in francoski predsednik sta se po izpustitvi bolgarskih sester zvezala k medsebojnemu sodelovanju. Foto: EPA
Libijski voditelj in francoski predsednik sta se po izpustitvi bolgarskih sester zvezala k medsebojnemu sodelovanju. Foto: EPA
Francija zalaga Libijo z orožjem

To je prva pogodba, ki jo je Libija s kakšno zahodno državo sklenila na vojaškem področju, potem ko je Evropska unija leta 2004 umaknila embargo na orožje, sledi pa pogodbam o sodelovanju na področju varnosti, zdravstva in priseljevanja, ki sta jih državi že podpisali.

Ena pogodba se nanaša na protitankovske rakete milan, za katere bo Libija odštela 168 milijonov evrov, druga pogodba, vredna 128 milijonov evrov, pa Libiji zagotavlja komunikacijsko opremo. Dogovor je bil sklenjen z blagoslovom nemško-francoske družbe EADS, v intervjuju za francoski dnevnik Le Monde pa ga je potrdil tudi sin Moamerja Gadafija Saif Al Islam.

Sestre za orožje?
Dogovor sta državi podpisali, potem ko je Francija pri Tripoliju posredovala za izpustitev petih bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, ki so bili zaradi domnevne okužbe liberijskih otrok z virusom HIV obsojeni na dosmrtno ječo, po prihodu v Bolgarijo pa so jih pomilostili.

Seif Al Islam je dejal, da sta k izpustitvi na dosmrtno ječo obsojenih bolgarskih zdravstvenih delavcev pripomogla dogovor o nakupu orožja s Francijo in odločitev britanskega pravosodja, da nekdanjemu libijskemu agentu Abdelu Al Megrahiju, ki je zaprt zaradi atentata na letalo nad Lockerbiejem, omogoči možnost pritožbe na sodbo.

Sarkozy podpira preiskavo
Povezavo med izpustitvijo sester in dogovorom o nakupu orožja pa tako Francozi kot Britanci vztrajno zanikajo. Le Monde poroča, da francoske oblasti kljub mnogim obtožbam tako doma kot iz tujine zatrjujejo, da "dogovor o izpustitvi bolgarskih sester ni imel popolnoma nobene zveze s finančnimi posli ali z orožarskimi dogovori".

Iz urada Sarkozyja so sporočili, da predsednik podpira parlamentarno preiskavo, ki bi pokazala, ali držijo navedbe, da je šlo v ozadju izpustitve bolgarskih sester za trgovino z orožjem. Pobudo za preiskavo je sicer dal predsednik parlamenta Bernard Accoyer.

C. R.

Francija zalaga Libijo z orožjem