Sprejem v Tripoliju je bil prisrčen. Foto: Reuters
Sprejem v Tripoliju je bil prisrčen. Foto: Reuters
Ob prihodu v domovino so bili zdravstveni delavci pomiloščeni in po več kot osmih letih je more zanje le konec. Foto: EPA
Pripovedi zdravstvenih delavcev

EU je Libiji ponudil ugodnosti pri uvozu libijskih kmetijskih pridelkov v Unijo, vizumske olajšave za Libijce, prav tako pa tudi tehnično in finančno pomoč na področju arheologije in štipendije za libijske študente, ki študirajo znotraj sedemindvajseterice.

Dogovor o sodelovanju v vojaški industriji
O krepitvi odnosov sta govorila tudi libijski voditelj Moamer Gadafi in francoski predsednik Nicholas Sarkozy, ki sta se dogovorila, da bosta državi v kratkem podpisali dogovor o sodelovanju v vojaški industriji in začeli uresničevati že pred tem dogovorjen sporazum o miroljubni uporabi jedrske energije. Iz Tripolija je zatem prišla novica, da sta državi že podpisali namero o gradnji jedrskega reaktorja za razsoljevanje morske vode.

Sarkozy je dejal, da je njegova želja pomagati Libiji, da se ponovno pridruži "usklajenim dejanjem narodov". "Vesel sem, da sem obiskal vašo državo in se z vami pogovarjal o prihodnosti," je francoski predsednik zapisal v knjigo v Gadafijevi rezidenci.

Libija je po dogovoru v torek izpustila šest bolgarskih zdravstvenih delavcev, obsojenih na dosmrtni zapor zaradi namerne okužbe otrok z virusom HIV-a, ob prihodu v Sofijo pa jih je bolgarski predsednik Georgi Parvanov pomilostil.

Bolgarija razmišlja o odpisu libijskega dolga
Po besedah bolgarskega premierja Staniševa obstaja možnost, da bi Bolgarija odpisala del libijskega dolga iz časa komunizma, ki bi šel v sklad Bengazi za žrtve okužbe z virusom HIV. Dodal je, da odpis dolga ne bi pomenil odkupnine ali priznanja krivde, temveč bi bila to poteza, storjena iz človekoljubnih razlogov. Libija Bolgariji dolguje okoli 39,3 milijona evrov.

Libija in Evropska unija nimata vzpostavljenih dvostranskih odnosov, saj so jih pretrgali ob uvedbi sankcij proti Tripoliju po aferi Lockerbie in jih tudi po umiku ukrepov leta 2004 niso obnovili. EU in ZDA so vztrajali, da je rešitev zapleta šestih delavcev pogoj za odprtje novega poglavja odnosov s to afriško državo.

Pet bolgarskih medicinskih sester in zdravnik palestinskega rodu, ki so mu bolgarske oblasti pred kratkim podelile bolgarsko državljanstvo, se je po osmih letih zapora vrnilo v domovino, kjer so jih pričakali navdušeni sorodniki in prijatelji. Iz Tripolija so odleteli po uspešnem posredovanju francoske prve dame Cecilie Sarkozy in evropske komisarke za zunanje zadeve Benite Ferrero Waldner.

Družine vztrajajo pri dosmrtni ječi
Že pretekli teden so družine s HIV-om okuženih libijskih otrok dosegle dogovor o milijonu ameriških dolarjev odškodnine za vsakega izmed 438 otrok, zdaj pa so domačo vlado pozvale, naj prekine diplomatske odnose z Bolgarijo. Z razpletom niso zadovoljni, saj zahtevajo, da Interpol znova aretira pomiloščene zdravstvene delavce.

Pripovedi zdravstvenih delavcev