Prvak HDZ-ja Andrej Plenković je dogovor z Mostom označil  za kakovosten in konkreten. Foto: Reuters
Prvak HDZ-ja Andrej Plenković je dogovor z Mostom označil za kakovosten in konkreten. Foto: Reuters
Hrvaška bi lahko kmalu dobila novo vlado

Predsednik hrvaške stranke HDZ Andrej Plenković je potrdil, da bo novo hrvaško koalicijo vodil skupaj z Mostom neodvisnih list in ob podpori nacionalnih manjšin. Na predčasnih volitvah 11. septembra so volivci največ glasov, 61, zaupali ravno HDZ-ju, 13 poslanskih mest je dobil Most.

"Po volitvah 11. septembra smo imeli temeljite, angažirane, parterske in prijateljske pogovore in včeraj tudi dosegli dogovor," je novinarjem sporočil Plenković, ki je dejal, da so se s koalicijskimi partnerji dogovorili glede sestave vlade, predvsem števila ministrstev, kot tudi novega rotacijskega modela vodenja sabora.

Predsednik sabora se bo po novem zamenjal na dve leti; prvi dve leti bo to funkcijo izvajal Božo Petrov, predsednik Mosta, naslednji dve leti pa predstavnik HDZ-ja, vendar njegovega imena še niso razkrili.

Štiri ministrstva Mostu
Plenković je ob tem razkril le to, da bodo novo hrvaško vlado sestavljali večinoma člani HDZ-ja in Mosta, ta bo imel enega podpredsednika vlade, ki bo hkrati tudi minister za javno upravo. Most pa bo prevzel še vodenje štirih ministrstev, in sicer notranjega, pravosodja, za varstvo okolja in energetike. Razdelitev je po besedah Plenkovića "pravična", glede na predvolilne izide.

Kakovosten in konkreten dogovor
Tako Plenković kot Petrov pričakujeta "stabilno parlamentarno večino in stabilno vlado". Plenković je sicer dogovor označil za "kakovosten in konkreten" in izraz volje hrvaških volivcev.

Petrov je ob tem poudaril pomen, da je HDZ pripravljen spoštovati in uresničiti vseh sedem točk, ki so jih zahtevali že na prejšnjih parlamentarnih volitvah kot tudi na predčasnih. "Dogovor med HDZ-jem in Mostom je kompromis, ki je za obe strani enako dober oziroma enako slab. Sam način dogovorov pa kaže, da bo to stabilna vlada, ki želi na Hrvaškem spremembe," je dejal novinarjem prvak Mosta.

Hrvaška bi lahko kmalu dobila novo vlado