Zoran Milanovič je SDP vodil od leta 2007, ko je nasledil umrlega Ivico Raćana. Pred nekaj meseci je bil sicer znova potrjen za prvega moža socialistov. Med letoma 2011 in 2015 je vodil hrvaško vlado. Foto: BoBo
Zoran Milanovič je SDP vodil od leta 2007, ko je nasledil umrlega Ivico Raćana. Pred nekaj meseci je bil sicer znova potrjen za prvega moža socialistov. Med letoma 2011 in 2015 je vodil hrvaško vlado. Foto: BoBo
Andrej Plenković
Predsednik zmagovitega HDZ-ja Andrej Plenković je napovedal, da so odprti za sodelovanje in da se bodo o sestavi nove vlade pogovarjali z vsemi parlamentarnimi strankami, a da velika koalicija s SDP ni mogoča. Pogovore s potencialnimi partnerji bodo začeli v torek. Pričakuje, da bodo v skladu z ustavnimi roki oblikovali stabilno hrvaško vlado. Foto: BoBo
Plenković HDZ popeljal do zmage, Milanović se umika

Nove volitve predsednika SDP-ja (Socialdemokratske stranke) naj bi se zgodile najpozneje v pol leta, a neuradno naj bi bile že prej. K pospešitvi "postopka" je pozval tudi Milanović sam. SDP je na nedeljskih parlamentarnih volitvah z Narodno koalicijo osvojil 54 mandatov v 151-članskem saboru, relativni zmagovalec HDZ pa 61.

Milanović verjel, da bodo zmagali
Milanović je dejal, da predsedniku HDZ-ja Andreju Plenkoviću ne bo čestital za volilno zmago, dokler se v HDZ-ju ne bodo opravičili njemu in SDP-ju za obrekovanje, posebej zaradi obtožb, da so "ščitili udbovske morilce". Kot je dodal, čestitka Plenkoviću tako ali tako ne bo veliko pomenila. Prevzel je odgovornost za izide parlamentarnih volitev, na katerih je Narodna koalicija dobila sedem mandatov manj kot HDZ. Verjel je, da bodo zmagali.

Zavrnil možnost velike koalicije
Dodal je, da je možnost, da bi Narodna koalicija oblikovala vlado, "na ravni hipoteze". Zavrnil je možnost velike koalicije HDZ-ja in SDP-ja, želi pa, da bi Hrvaška dobila stabilno vlado. Ni jasno povedal, ali bo ostal saborski poslanec ali pa bo poiskal drugo delo. Izjavil je, da mora biti novi vodja SDP-ja močan, da se bo lahko bojeval proti predsodkom in malomeščanski morali kot tudi za pravice "malega človeka", kar je do zdaj počel SDP s sprejemanjem ustreznih zakonov.

Morebitni nasledniki Ostojić, Dončić, Miljenić, Picula ...
V hrvaških medijih so se začela ugibanja o morebitnih Milanovićevih naslednikih. Največ omenjajo njegove najožje sodelavce, kot so nekdanji ministri v njegovi vladi Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić in Orsat Miljenić, pa tudi poslanec v Evropskem parlamentu in nekdanji hrvaški zunanji minister Tonino Picula, ki velja za Milanovićevega nasprotnika v stranki.

Plenković pričakuje mandat za sestavo vlade
Medtem pa je zmagoviti HDZ na ponedeljkovi seji nacionalnega sveta stranke imenoval skupino, ki bo v torek začela pogajanja o prihodnji hrvaški vladi. Predsednik HDZ-ja Andrej Plenković je po seji dejal, da ima HDZ kot najmočnejša stranka na volitvah pravico do mandatarja. Plenković je novinarjem potrdil, da so analizirali volilne izide in da so zadovoljni, ker so povečali število poslancev v saboru v primerjavi s parlamentarnimi volitvami novembra lani. HDZ je na nedeljskih volitvah dobila 57 poslancev, kar je velika razlika glede na 38 poslancev SDP, je dejal Plenković, ki je prevzel vodenje stranke dva meseca pred parlamentarnimi volitvami.

Nekatere zahteve Mosta zahtevajo podrobne pogovore
Glede zahtev Mosta, s katerimi ta pogojuje vstop v vladno koalicijo s HDZ-jem, pa je Plenković povedal: "Nekatera vprašanja so lahko sprejemljiva, nekatera pa zahtevajo podrobne pogovore. Želimo, da politične stranke izpolnijo svojo dolžnost, to je, da zagotovijo normalno delovanje državnih institucij." Most je med drugim zahteval razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu ter spremembe zakona o hrvaški radioteleviziji in financiranju političnih strank.

Plenković HDZ popeljal do zmage, Milanović se umika