Hrvati so se na volitve (ponovno) odpravili 11. septembra. Foto: Reuters
Hrvati so se na volitve (ponovno) odpravili 11. septembra. Foto: Reuters
Grabar-Kitarovića je optimistična, da bo vlada sestavljena kmalu. Foto: Reuters

Dodala je, da bo ustanovno sejo sabora sklicala za 14. oktober.

Grabar-Kitarovićeva je izrazila zadovoljstvo s pogovori, med katerimi so, kot je dejala, vsi udeleženci pokazali konstruktivnost in odgovornost za čimprejšnje oblikovanje stabilne vlade.

Za ponedeljek, 10. oktobra, je sklicala drugi krog posvetovanj o mandatarju prihodnje vlade. Napovedala je, da bo ustanovno sejo sabora sklicala za 14. oktober ali dva dni pred potekom z ustavo določenega roka za sklic prve seje novega sabora.

Predsednik HDZ-ja Andrej Plenković je po posvetovanjih s predsednico izrazil prepričanje, da bodo imeli do sredine oktobra podpise več kot 76 poslancev in tudi oblikovali novo desnosredinsko vlado.

Pričakuje, da bodo do takrat uspešno sklenili pogajanja z Mostom neodvisnih list in osmimi poslanci narodnih manjšin. Potrdil je, da nameravajo oblikovati vlado z ministri iz vrst HDZ-ja in Mosta, ki sta na predčasnih parlamentarnih volitvah 11. septembra skupaj dobila 74 poslanskih mandatov. O udeležbi predstavnikov narodnih manjšin v vladi pa se bodo še pogovarjali, je dejal.

Most bo podprl Plenkovića
Predsednik Mosta Božo Petrov je po srečanju povedal, da bo 13 poslancev Mosta podprlo Plenkovića za mandatarja nove vlade, potem ko se bodo dogovorili o "celotnem paketu".

Pojasnil je, da so v dozdajšnjih pogovorih soglašali o sedmih pogojih Mosta za sodelovanje v vladi in da strokovne skupine HDZ-ja in Mosta pripravljajo programske smernice skupne vlade. Do konca tedna naj bi se začeli pogovarjati tudi o kadrovskih rešitvah in delitvi vladnih resorjev. Tudi Petrov meni, da je do sredine oktobra mogoče konstituirati deveti sklic sabora.

Na Hrvaškem še brez dogovora
Na Hrvaškem še brez dogovora