Afganistanski delegati so srečanje zapustili, potem ko so odjeknile eksplozije. Foto: EPA
Afganistanski delegati so srečanje zapustili, potem ko so odjeknile eksplozije. Foto: EPA

Udeležence je uvodoma nagovoril afganistanski predsednik Hamid Karzaj, med govorom pa so se slišale eksplozije raket.
Karzaj je nagovoril okoli 1.600 političnih, plemenskih, verskih in drugih voditeljev iz vse države, ki so se zbrali na tretji plemenski skupščini od padca talibanskega režima 2001. Med govorom je odjeknilo več eksplozij.
Karzaj je prekinil govor in rekel: "Verjetno nekdo poskuša z raketo." Ob aplavzu je nato govor nadaljeval, srečanje, ki poteka pod velikim šotorom poleg kabulske univerze, pa ni bilo prekinjeno. Ena izmed raket naj bi zadela hotel Intercontinental v Kabulu, ki je od prizorišča džirge oddaljen okoli 500 metrov, žrtev pa po prvih podatkih ni bilo.
"Propagandno orožje"
Po napadu so afganistanske varnostne sile ubile dva samomorilska napadalca, tretjega pa so prijele živega. Trije napadalci, oblečeni v burke, so raketo proti šotoru izstrelili iz hiše, ki jo še gradijo, je sporočil predstavnik organizatorjev džirge.
Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so potrdili, da so nad člane džirge poslali štiri samomorilske napadalce, oborožene z avtomatskim orožjem in raketami. Talibani so sicer mirovno džirgo označili za "propagandno orodje napadalcev".