Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 12 glasov Ocenite to novico!
Več 10.000 Rohingj živi v začasnih taboriščih. Foto: Reuters
V večinsko budističnem Mjanmaru živi več kot milijon muslimanskih Rohingj, ki jih Mjanmar ne priznava za svoje državljane. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Satelitski posnetki razkrivajo požgane vasi Rohingj. Foto: Reuters

Dodaj v

Mjanmar zavrača ZN-ove ugotovitve glede etničnega čiščenja Rohingj

Hude kršitve človekovih pravic
23. maj 2017 ob 09:54
Jangon - MMC RTV SLO, Reuters

Mjanmarska vojska je zavrnila poročilo Združenih narodov, ki pretežno budistično državo obtožuje grobih kršitev človekovih pravic med lansko ofenzivo proti muslimanski manjšini Rohingj. V ofenzivi je bilo okoli 75.000 pripadnikov ljudstva Rohingja prisiljenih zbežati v sosednji Bangladeš.

Pogrom proti Rohingjam pomeni do zdaj največji izziv za mjanmarsko voditeljico, Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Su Či, ki se je pred dobrim letom dni zavihtela na čelo države.

Kot je v februarja objavljenem poročilu zapisal urad visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR), so mjanmarske varnostne sile zakrivile množične poboje in skupinska posilstva Rohingj v ofenzivi, ki "zelo verjetno" ustreza merilom za oznako zločinov proti človeštvu in celo etičnega čiščenja.

A Mjanmar, ki sicer v zahodno zvezno državo Rahine novinarjev in neodvisnih opazovalcev ne spušča, obtožbe zavrača. "Od 18 obtožb, vključenih v poročilo OHCHR-ja, se jih je 12 izkazalo za netočnih, preostalih šest pa lažnih ali izmišljenih, temelječih na lažeh in izmišljenih izjavah," so zapisali v državnem časopisu Global New Light of Myanmar v povzetku interne vojaške preiskave.

Odkrili zgolj "manjše prekrške"
Kot navaja časopis, so vojaški preiskovalci opravili pogovore s skoraj 3.000 vaščani iz 29 vasi in "zapisali" pričanja 408 vaščanov, 184 vojaških častnikov in vojakov. Tri vojake z nižjimi čini so zaprli zaradi manjših prekrškov, kot so kraja motorja, v enem incidentu pa fizični napad na vaščane.

Poleg zdaj končane vojaške preiskave navedbe preiskuje tudi poseben odbor, ki ga je Aung San Su Či vzpostavila decembra, in ki mu načeluje podpredsednik Mjint Sve, nekdanji vodja vojaških obveščevalcev. Svojo preiskavo izvaja tudi notranje ministrstvo, ki ga nadzira vojska, ločeno preiskavo pa so naročili tudi Združeni narodi.

Vse navedbe je neodvisno zelo težko preverjati, saj Mjanmar ne dovoljuje tujim novinarjem in preiskovalcem dostopa do Rahineja, kjer naj bi se zgodile najhujše zlorabe. A begunci, s katerimi so ZN-ovi preiskovalci govorili v Bangladešu, pripovedujejo grozljive zgodbe o množičnih posilstvih, mučenjih in umorih, ki so jih zagrešile varnostne sile. Poleg tega je iz satelitskih posnetkov razvidno, da je bilo na območju požganih več sto stavb v vaseh Rohingj, a mjanmarske oblasti trdijo, da Rohingje same požigajo svoje vasi.

Mjanmar jih ne priznava za državljane
V Rahineju živi več kot milijon muslimanskih Rohingj, ki jih Mjanmar ne priznava za svoje državljane. Več 10.000 jih živi v začasnih taboriščih, potem ko so bili leta 2012, ko so jih brutalno napadli budisti, večinsko prebivalstvo v Mjanmaru, prisiljeni zapustiti svoje domove. V napadih je bilo takrat ubitih več Rohingj, tudi ženske in otroci.

Rohingje izvirajo iz Bangladeša, a njeni pripadniki povečini živijo v Mjanmaru že nekaj generacij. Nasilni pregon Rohingj je sprožil eno najhujših begunskih kriz na svetu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
anny22
# 23.05.2017 ob 11:15
Zelo podobna situacija kot v Makedoniji. Oziroma še za odtenek slabša, ker so Rohingj ilegalci, ki so jih pač pustili pri miru nekaj desetletij, sedaj pa hočejo narediti red, pa se ZN vtika po svoji stari navadi.
patriot1970
# 23.05.2017 ob 10:43
še en "objektiven" članek s strani našega MMC-ja kjer zadeve v Mjanmaru opisujejo povsem enostransko. Za MMC so Rohingje enostavno nedolžne žrvte, Mjanmarska vojska pa brutalni agresor. Pa so zadeve res tako črno bele? Po članku sodeč ja,......kaj pa v resnici
Skippy
# 23.05.2017 ob 12:13
Preprosto se ne morem znebiti občutka, da se muslimane predstavlja kot žrtve in to skoraj povsod po svetu.

Saj moj komentar je bil mišljen tako, pa sem dobil minuse. Pripadnike ene religije se ne sme obtoževati ... glavni problem pa postaja, da je islam vse bolj srednjeveški (kar je absurdno sredi 2017). V Indoneziji spet bičajo ženske, če jih vidijo v javnosti z drugim moškim in podobne neumnosti.
levak
# 23.05.2017 ob 11:54
Preprosto se ne morem znebiti občutka, da se muslimane predstavlja kot žrtve in to skoraj povsod po svetu. Ali so ZN postali glasilo denarja, ki ga nekatere države črpajo izpod površja njihove zemljice.
Trubadur
# 23.05.2017 ob 13:06
ZN je bleda senca, kar bi morala biti....
Andrej52
# 23.05.2017 ob 10:52
Vse navedbe je neodvisno zelo težko preverjati, saj Mjanmar ne dovoljuje tujim novinarjem in preiskovalcem dostopa do zahodne province Rahine, kjer naj bi se zgodile najhujše zlorabe. A begunci, s katerimi so preiskovalci govorili v Bangladešu, pripovedujejo grozljive zgodbe o množičnih posilstvih, mučenjih in umorih, ki so jih zagrešile varnostne sile, poroča AFP. Poleg tega je iz satelitskih posnetkov razvidno, da je bilo na območju požganih več sto stavb v vaseh Rohingj, a mjanmarske oblasti trdijo, da Rohingje same požigajo svoje vasi.
Zgornji komentar je novica MMC iz 6.decembra lani ! Nekam znano, a ne?
vidim
# 23.05.2017 ob 18:15
Jasno da napadajo Mjanmar, če pa je predstavnik za človekove pravice ZN iz najmračnejše muslimanske države Saudove Arabije.
tanj
# 23.05.2017 ob 11:55
Ko bi se vsaj Evropa kaj naučila iz tega poglavja zgodovine. Ja, saj vem...
el CARTEL
# 23.05.2017 ob 11:20
Za MMC so Rohingje enostavno nedolžne žrvte, Mjanmarska vojska pa brutalni agresor. Pa so zadeve res tako črno bele? Po članku sodeč ja

takoj ko to vidiš,
veš,
da nekdo resno propagando zganja.

se pripravljajo demokratične bombe za "civiliziranje" še ene suverene države?
freedomboy
# 23.05.2017 ob 11:14
Čas je da Bono poveti še eno pesem za nobelovko Aung Su či...predlagam mu sunday bloody sunday verzija 2017
Bivši uporabnik
# 24.05.2017 ob 22:33
V mislih in molitvah sem z budisticnimi borci za neodvisnost Mjanmara #freemjanmar
pedalski
# 24.05.2017 ob 13:09
Če Izrael zavrača očitke glede teroristov, potem lahko tudi Mjanmar.
SF0100
# 23.05.2017 ob 12:16
Okej pol nismo za črni humor.

Mi pa je zanimivo, da pomori v tujini so zanimivi, pomori v sosednjem gozdu pa ne.

Se raziskovalni novinarji bojite za službo?
Kazalo