Američani so ogorčeni nad razsodbo v Teksasu. Foto: EPA
Američani so ogorčeni nad razsodbo v Teksasu. Foto: EPA

Ethan Couch je ukradel dva zaboja piva v trgovini in se pozneje opit spravil za volan svojega poltovornjaka, kjer so se mu pridružili še prijatelji in prijateljice. Ko je pijan vozil po Fort Worthu, je do smrti povozil moškega in tri ženske. Grozilo mu je do 20 let zaporne kazni.

Premožni starši so mu priskrbeli najboljšega odvetnika in psihologa. Pred sodiščem je nato priznal svoje dejanje, se pokesal in ga obžaloval. Sodišče mu je odredilo tudi zdravljenje v kalifornijskem sanatoriju, ki stane 450.000 dolarjev letno.

Na začudenje tožilstva in opazovalcev ter ogorčenje družinskih članov ubitih je sodnica Jeane Boy upoštevala "znanstveno" mnenje psihologa obrambe. Ta je trdil, da fant trpi za tako imenovano "afluenco", kar v prevodu pomeni premožnost.

Po trditvah psihologa mladoletnik ne more odgovarjati za svoja dejanja, saj je imel od rojstva naprej vse, kar si je zaželel, razen ljubezni med staršema, ki sta se pogosto prepirala in ločila, to pa je vplivalo na njegovo psihološko stanje.