Za Jamesa Holmesa so odločili, da je kriv vseh 12 umorov in vseh drugih točk obtožnice. Foto: Reuters
Za Jamesa Holmesa so odločili, da je kriv vseh 12 umorov in vseh drugih točk obtožnice. Foto: Reuters

Sodišče je odločilo, da je 27-letni študent nevrologije kriv v 24 točkah obtožnice za umor in tudi za poskus umora in posedovanje razstreliva. Porota devetih žensk in treh moških je med drugim zavrnila njegovo zahtevo, da je pravdno nesposoben, piše BBC.

Zaslišali štiri psihiatre
Obramba se je namreč sklicevala, da je imel Holmes med napadom shizofrenijo. Tožilstvo je že napovedalo, da ne bo zahtevalo smrtne kazni.

Na sodnem procesu so zaslišali štiri psihiatre, ki so se strinjali s tem, da je Holmes duševno motena oseba, niso pa se strinjali s tem, ali je bil v času pokola sposoben ločiti, kaj je prav in kaj ne. Za poroto je bila ta neenotnost dovolj za prvi korak na poti do usmrtitve.

Streljati nehal, ko mu je zmanjkalo streliva
James Holmes
se je več mesecev pripravljal na pokol, ki ga je izvedel 20. julija opolnoči v kinodvorani Aurore na premieri novega filma o stripovskem junaku Batmanu. V dvorano s 400 gledalci je najprej odvrgel bombe s solzivcem, nato pa začel streljati. Tožilec George Brauchler je poroti dejal, da je bil Holmes med dejanjem priseben, saj naj bi psihiatrom pozneje opisal izvedbo.

V napadu je bilo 58 ljudi ranjenih, za 12 pa so bile strelne rane usodne. Med njimi je bila tudi šestletna deklica, katere mati je bila v času napada noseča. Zaradi strelnih ran je splavila in ohromela. Holmes je prenehal streljati šele, ko mu je zmanjkalo streliva, po pokolu se je predal policiji.