V Mavretaniji so smrtno kazen zadnjič izvedli leta 1987. Foto: epa
V Mavretaniji so smrtno kazen zadnjič izvedli leta 1987. Foto: epa

Mohameda so prijeli januarja 2013 zaradi članka, ki je bil objavljen na več spletnih portalih v Mavretaniji. Obtožen je bil, da je "preveč lahkotno govoril o preroku Mohamedu" in s tem žalil islam.

Sojenje se mu je začelo šele prejšnji torek in zagovarjal se je kot nedolžen. Zatrdil je, da nikakor ni imel namena žaliti preroka. Tudi pokesal se je, a sodnika očitno ni prepričal. Obsodil ga je na smrt, kot je predlagalo tožilstvo. Ob izreku obsodbe je Mohamed omedlel, ko so ga varnostniki spravili k sebi, pa so ga odpeljali v zapor, kjer bo počakal na izvršitev kazni.

Obsojen je bil "odpadništva" od prave vere. Razsodbo je občinstvo na sodišču pozdravilo z odobravanjem, podobno pa so sodbo pozdravili tudi na ulicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Smrt zaradi dvomov o odločitvi preroka
Po mnenju sodišča je 30-letni Mohamed s svojim člankom postavil pod vprašaj odločitve preroka in njegovih vernikov v svetih vojnah. Lokalne islamske organizacije so ocenile, da je bilo to prvo kritično besedilo o islamu v Mavretaniji.

V Mavretaniji so smrtno kazen zadnjič izvedli leta 1987. Država sicer uporablja šeriatsko pravo, vendar pa so bile stroge kazni, na primer že udarci s palico, od leta 1980 naprej relativno redke. Smrtne kazni so doslej izrekali predvsem zaradi umorov ali terorizma.