Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da so bile nedeljske volitve v ukrajini legitimne kljub
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ocenil, da so bile nedeljske volitve v ukrajini legitimne kljub "številnim kršitvam" pri pripravah na glasovanje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Rusija bo priznala tudi volitve na vzhodu države

"Upamo, da bodo volitve potekale kot predvideno, in seveda bomo priznali izid," je v pogovoru za ruski časopis Izvestja dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Upamo, da bo izražanje volje ljudi svobodno in da ne bo tega poskušal zmotiti nihče od zunaj," je dodal.

IZPUSTILI 150 VOJAKOV

Proruski uporniki v samooklicani Ljudski republiki Lugansk (LPR) so kot izraz dobre volje izpustili 150 ukrajinskih vojakov, ki so bili v pomanjkanju vode in hrane več tednov ujeti v vasi Smelo. Kot je po poročanju ruske agencije Itar-Tass dejal vodja vojaške milice, so ukrajinskim vojakom, ki so jim sicer odvzeli orožje, dovolili odhod, a so se bali, da bi jih ob vrnitvi ukrajinska vojska kaznovala.

Vodja ruske diplomacije je prepričan, da bodo volitve, ki bodo v samooklicanih ljudskih republikah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine potekale 2. novembra, zelo pomembne za priznanje tamkajšnjih oblasti. Gre za eno najpomembnejših točk dogovora iz Minska, ki je 5. septembra prinesel ustavitev ognja na območju, je prepričan Lavrov.

Lavrov: Tudi za nas je pomembno, da Ukrajina končno dobi vodstvo
Območja na vzhodu države, ki so pod nadzorom proruskih upornikov, sicer niso sodelovala v izvedbi nedeljskih parlamentarnih volitev v Ukrajini.

Rusija je izide nedeljskih volitev v Ukrajini že priznala, Lavrov pa je dejal, da so bile volitve legitimne kljub "številnim kršitvam" pri pripravah na glasovanje. "Mislim, da bomo priznali izide, ker je za nas pomembno, da Ukrajina končno dobi vodstvo, ki ne bo razdeljeno, in Ukrajine ne bo vleklo na Zahod ali Vzhod, temveč bo reševalo dejanske težave, s katerimi se država spoprijema," je povedal vodja ruske diplomacije.
V Kijevu so rusko napoved, da bo volitve priznala, komentirali, da spodkopava prizadevanja za končanje oboroženega konflikta na vzhodu Ukrajine. "Ruske namere so neposredno v nasprotju s sporazumom iz Minska, spodkopavajo dogovorjen proces za umiritev razmer in mirno rešitev ter nadalje slabi zaupanje v Rusijo kot zanesljivega mednarodnega partnerja," je povedal predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Dmitro Kuleba.

Zmaga prozahodnih strank
Na predčasnih volitvah v Ukrajini so slavili prozahodni blok predsednika Porošenka Blok Petra Porošenka, Ljudska fronta premierja Arsenija Jacenjuka, stranka Samopomoč župana Lvova Adrija Sadovjija. V vrhovno rado se je uvrstila tudi stranka Opozicijski blok, ki je povezan z odstavljenim predsednikom Viktorjem Janukovičem in ga vodi nekdanji minister za energijo Jurij Bolko. V ukrajinski parlament se je za las uspelo uvrstiti tudi stranki Svoboda nekdanje premierke Julije Timošenko.

Rusija bo priznala tudi volitve na vzhodu države