Pohod do Mosula bo plačan s krvjo, opozarjajo iraški vojaški voditelji. Foto: Reuters
Pohod do Mosula bo plačan s krvjo, opozarjajo iraški vojaški voditelji. Foto: Reuters
Mosul, pešmerge, Irak
Pešmerge so že začele obsežno operacijo na vzhodu in severu mesta. Foto: Reuters



Haider je prepričan, da skupna ofenziva s pešmergami kaže, da je Irak združen v boju proti IS-ju, dodal je, da ne bodo dovolili nikakršnega kršenja človekovih pravic na bojišču. Njegovo sporočilo je prišlo ravno med veliko operacijo kurdskih borcev vzhodno in severno od Mosula, je poročal spletni BBC. Iraški vojaki se mestu približujejo z juga, pridružile pa so se jim tudi posebne enote.

Francoski predsednik Francois Hollande je na pariški konferenci o prihodnosti Mosula opozoril, da IS-jevi borci bežijo v Rako in jih je treba prestreči. Kje se trenutno nahaja vodja IS-ja, Abu Bakr Al Bagdadi, ni znano. Po nekaterih poročilih naj bi bil še vedno v Mosulu, spet drugi pravijo, da je iz mesta pobegnil.

Iraške oblasti hkrati opozarjajo, da bo ofenziva lahko trajala tedne oz. mesece, saj se borci IS-ja na nekaterih točkah izredno trdovratno upirajo. "Mi upamo, da bomo preživeli, ampak spopadamo se s sovražnikom, ki upa, da bo umrl," je stanje za BBC opisal eden izmed kurdskih borcev.

Ujetih več kot milijon ljudi
Mosul je v rokah IS-ja od leta 2014 in je pomemben, saj je največje mesto, ki ga obvladujejo islamski skrajneži. Ofenziva za njegovo osvoboditev se je začela v ponedeljek, v mestu pa naj bi bilo ujetih še okoli 1,5 milijona ljudi.

V Mosulu naj bi bilo po poročanju BBC-ja okoli 5.000 borcev IS-ja, proti katerim se bojuje okoli 34.000 vojakov iraške vojske, pešmerge, plemena sunitskih Arabcev in šiitske paravojaške enote, podpirajo pa jih zavezniške sile z ZDA na čelu.

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek dejal, da je operacija v Mosulu mejnik v njegovi zavezi o porazu IS-ja. Združeni narodi pa so sporočili, da je iz mesta do srede zbežalo 900 prebivalcev, ki so se zatekli v bližnjo Sirijo.